No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Rezultate gasite dupa acest cuvant cheie : ceaiuri de plante



Cultivarea inului

Inul este o planta medicinala folosita inca din antichitate fiind originar din zona Indiei. In trecut acesta era atat de pretios incat era folosit ca si moneda de schimb. Desi in prezent nu mai are aceeasi valoare, inul este folosit pentru calitatile sale medicinale, decorative si textile. Detalii »

Cultivarea inului

Pinul si bradul

Pinul (Pinus silvestris) si bradul (Abies alba) sint apreciate inca din Antichitate pentru efectul lor benefic asupra aparatului respirator. Medicii egipteni, Hipocrat si practicienii arabi recurgeau deseori la ele. Cele doua specii prezinta mai mult sau mai putin proprietati medicinale echivalente, astfel incit, cu exceptia indicatiilor contrare, o puteti utiliza pe oricare, la alegere. Detalii »

Pinul si bradul

Cimbrul si cimbrisorul

Cimbrul s-a nascut, spune legenda, din lacrimile pricinuite Elenei din Troia de dezastrele aduse de frumusetea ei trufasa. in tarile anglo-saxone, se pretinde ca zinele adora aceasta planta aromatica. in orice caz ea este apreciata din cele mai vechi timpuri. Grecii si romanii o ardeau in cursul ceremoniilor rituale. Cimbrul (Thymus vulgaris ) si cimbrisorul (Thymus serpyllum) sint varianta cultivata, respectiv cea salbatica, a uneia si aceleiasi specii vegetale, avind in linii mari aceleasi proprietati. Detalii »

Cimbrul si cimbrisorul

Levantica (Lavandula)

Sint utilizate mai multe varietati de levantica (Lavandula officinalis, Lavandula vera si Lavandula angustifolia), inzestrate cu proprietati similare. Numele acestei parfumate plante mediteraneene vine de la verbul latin lavare („a spala"), intrucit romanii puneau infuzie de levantica in apa de baie. Amintim ca lavanda inseamna „care serveste la spalat". Din aceeasi radacina etimologica provine si termenul frantuzesc lavandière, cuvint vechi si poetic insemnind „spalatoreasa". Levantica ocupa un loc important in medicina antica, toti marii specialisti recunoscindu-i virtutile sedative si digestive. Detalii »

Levantica (Lavandula)

Menta (Mentha) si utilizarile ei

Exista mai multe varietati de menta (Mentha piperita, Mentha spicata, Mentha viridis), ale caror proprietati sint foarte asemanatoare. Pentru uzul medicinal, cel mai adesea este preferata varietatea piperita (peppermint in engleza). Potrivit legendei, Mintha era o foarte incintatoare nimfa pe care Persefona, geloasa sotie a zeului Infernului, a transformat-o in planta, ca sa nu mai poata seduce zeii si muritorii decit prin parfumul ei. Detalii »

Menta (Mentha) si utilizarile ei

Melisa

Numele plantei vine din grecescul melissophyllon care inseamna ” frunza albinelor”, deoarece melisa este o planta cu parfum dulce si extreme de apreciata de albine. Era folosita in sec al X-lea in prepararea unui tonic despre care se presupunea ca alunga melancolia folosita in special in tratarea femeilor. Melisa era folosita de preotii carmeliti in crearea unui elixir caruia i se atribuia o multime de virtuti benefice. Tonicul mai avea in compozitie coaja de lamaie, mosc, coriandru, scortisoara si cuisoare. Detalii »

Melisa

Musetelul (matricaria chamomilla)

Cuvântul matricaria provine de la latinescul mater = mamă, făcând aluzie la utilizarea plantei în bolile femeilor. După alţii se apreciază că derivă de la latinescul matrix- matricis = uter, aluzie la folosirea plantei în tulburările menstruale. Cuvântul chamomilla derivă din grecescul kamaimelon, numele plantei. Alţii apreciază că ar rezulta din cuvintele greceşti kamai = mic, şi milon = măr, aluzie la mirosul fin al florilor de muşeţel asemănătoarea cu al unor specii de măr. Detalii »

Musetelul (matricaria chamomilla)