No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Gem în loc de ţuică?

Ultima modificare: 2010-02-04 | Primul publicat: 2010-02-03
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Gem în loc de ţuică?
În loc de ţuică, pomicultorii din Croaţia, vor ajunge să fiarbă gem, deoarece de la începutul lunii ianuarie s-au introdus câteva taxe pe accize şi pentru producătorii de ţuică la vecinii din sud. De la 1 ianuarie, oricine fierbe mai mult de 50 de litri de ţuică, va trebui să achite o taxă pe accize. În Croaţia, în aşezările locuite de maghiari, tot mai mulţi vor fi cei care vor rupe tradiţia fierberii ţuicii în propria gospodărie.

Pe pagina de internet a unei publicaţii din Croaţia, se specifică următoarele: "Ceea ce depăşeste 50 de litri, pentru fiecare litru, se vor achita 22-25 Kune (12-14 lei). Deci, toţi cei care produc ţuică pentru vânzare, trebuie să majoreze preţul cu cel puţin 20 kune, pentru a-şi putea plăti dările către stat."

Proprietarii de cazane de fiert ţuica vor trebui să plătească, de acum încolo, taxa forfetară în funcţie de capacitatea cazanului şi vor fi obligaţi să declare şi câte cazane de ţuica au fiert şi cui.

palinca

Conform acestui saptamanal, în zona estică a Sloveniei, sunt mulţi cei care fierb ţuică, chiar şi numai pentru a nu se risipi fructele căzute pe pământ. În regiunea Vucovar, în fiecare casa există acest obicei transmis din tată în fiu. De cele mai multe ori, se facea pentru propria folosinţă, pentru a o dărui cunoştinţelor sau pentru a servi ca băutură principală la nuntă. În această regiune, sunt înregistrate 10 persoane care fierb ţuică din fructele culese de pe mai multe sute de hectare de pruni şi alţi pomi fructiferi.

 

"Se va face gem, pana ce şi pe acela îl vor impozita."

 

Conform spuselor unui director local, prin impozitarea ţuicii, se face o oarecare ordine pe piaţă şi preţul pentru această băutură se va echilibra, cerându-se mai mulţi bani pentru un litru de ţuică de calitate. Bineînţeles, producătorii nu gândesc la fel şi au mărturisit că nu se mai merită să fiarbă pălincă, mai ales celor care fac pentru consum propriu.

Pe de alta parte, cei care produceau mai multe sute de litri de ţuică, acum se tem că, la un preţ mai ridicat, nu o vor putea valorifica. Aşa se va putea ajunge ca în satele din zona Sloveniei, unde în loc de ţuică se fierbe gem din diferite fructe. Cel putin, până când va trebui să se plătească o taxă forfetară şi pe fierberea gemului.


Tu ce zici?