No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Cum să-ţi faci singur un hamac pentru grădină

Ultima modificare: 2011-02-24 | Primul publicat: 2010-02-03
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Cum să-ţi faci singur un hamac pentru grădină
Chiar dacă afară viscoleşte iar gerul pare să acapareze orice colţişor călduros, majoritatea dintre noi ne gândim deja la o binemeritată vacanţă, de preferabil cu mult soare şi cer senin. Dar, dacă aveţi o grădină, şi acum puteţi să vă aşezaţi la soare, într-o zi senină de iarnă. Nu uita sacul de dormit pentru a te încălzi. Soarele iernii e benefic pentru a ne vitaminiza. Nu aveţi hamac? Nici o problemă, în maxim o oră puteţi confecţiona singuri unul.

Înainte de a trece la treabă, trebuie să aveţi la îndemână un material foarte rezistent din bumbac sau stofă de mobilă. Dacă vă gândiţi să folosiţi draperia, înainte de a face acest lucru, vă sugerez să cereţi acordul proprietarului de drept (soţia, logodnica, mama). În caz contrar, veţi risca un adevărat război...

În magazinele specializate găsiţi tot felul de hamace dar, dat fiind faptul că hamacul se bazează pe un design extrem de simplu, puteţi să îl confecţionaţi singuri. Avem nevoie de o bucată mare de plasă sau de o pânză pe care putem să o întindem între doua puncte stabile.

De unde ideea hamacului în grădină?

Pentru cei cărora le plac filmele axate pe călătorii, nu este o noutate faptul că, pe corăbii, marinarii dormeau în hamace. Acest loc comod şi practic de dormit a fost descoperit în Caraibe şi America de Sud, încă dinainte de Columb. Ba mai mult, chiar Christofer Columb a fost primul european care a vazut un hamac.

Cum se confecţionează un hamac?

Simplu şi usor de confectionat, efectul de pendul al hamacului ne aminteşte de leagăn şi, tocmai de aceea, lenevirea este atât de placută în hamac! Cei care încă nu l-au încercat, adesea, se tem să o facă deoarece au impresia ca în timpul legănării, pot să se rastoarne. Bineînţeles, acest lucru nu este posibil, deoarece de îndată ce o persoană se scufunda în el, hamacul ia forma corpului său, se mulează pe el şi îl împrejmuieşte oferindu-i siguranţă.

material pentru hamac


Elementul cel mai important, în confecţionarea unui hamac, este distanţa minimă şi cea maximă. Esenţial este cât de mult întindem materialul dat fiind că, după ce ne aşezăm în el, de acest lucru depinde curba care se va face. Cu cât este mai întins, cu atât curba este mai mică, iar poziţia corpului nostru va fi mai dreaptă şi cu atât mai bine vedem în afară. Cu cât este mai mare distanţa dintre punctele de întindere, cu atât va fi mai mare curbura hamacului şi cu atât mai puţin se va putea vedea din el în afară.

Materiale necesare pentru confecţionarea hamacului din grădină:
hamac

  • maşină de cusut sau un ac gros de cusut;
  • foarfece metric (sau un foarfece şi un centimetru);
  • 3m de material foarte rezistent, lat de cel puţin 1 - 1,5m
  • aţă de cusut foarte rezistentă;
  • 15m sfoară foarte rezistentă (de preferat, sfoară de propilenă cu diametrul de 1-2 cm)

Confecţionarea hamacului:

E recomandat ca materialul să aibă 1-1,5 m lăţime, iî funcţie şi de imaginaţia noastră. Lungimea se recomandă să fie cât înălţimea persoanei care îl va folosi + 60cm. Cu cât îl confecţionăm mai lat, cu atat va fi mai adânc şi, cu cât este mai îngust, cu atât va fi mai adânc, cu atât se va putea vedea mai bine în afară, dar nu va fi la fel de stabil ca unul mai adânc.

nod pentru hamac

Coasem pe lungime, marginile materialului. Îndoim de două ori câte un cm şi coasem cu maşina de cusut. Apoi prindem reţeaua de sfoară la cele două margini înguste ale dreptunghiului de material. Aceste laturi mici ale dreptunghiului au fost tivite cu o margine de 5-7cm. Prin acest tiv trecem sfoara şi, practic, hamacul este gata. Trebuie doar să îl mai fixăm.
În cazul coloanelor, depărtarea dintre acestea o putem determina după dimensiunea hamacului. Dacă îl fixăm între doi pomi iar distanţa dintre aceştia este mai mare decât ar trebui, compensaţi această distanţă cu sfoară de până la 1,5-2m. Îl puteţi fixa şi în perete, cu ajutorul unor dibluri, la o înălţime corespunzătoare.

Dacă l-aţi prins de pom, puteţi întări sfoara cu un nod foarte puternic. Dacă l-aţi terminat şi l-aţi întins, vă aşteaptă o binemeritată odihnă! Dacă nu vreţi să vă complicaţi cosând tivurile, exista şi un alt mod de a  confecţiona un hamac. Pentru această tehnică, trebuie să fiţi atenţi la executarea nodurilor. Este la fel de stabil şi sigur ca şi hamacul confecţionat din material textil.


Tu ce zici?