No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Livada fermecata: 300 de soiuri in 57 pomi…

Ultima modificare: 2010-03-18 | Primul publicat: 2010-03-11
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Livada fermecata: 300 de soiuri in 57 pomi…
Béla colectioneaza fructe: in cei 57 pomi pe care ii are, cresc mai mult de 300 soiuri de mere, pere, piersici, prune, ringlote. O astfel de livada nici chiar pe Infogradina.ro nu s-a mai vazut, asa ca i-am luat un interviu. Cititi in continuare ce sfaturi ne da privind altoirea, tunderea, curatarea si vaccinarea pomilor.


Infogradina.ro: In 57 pomi cresc mai mult de 300 soiuri de fructe. Unde ati invatat sa altoiti, sa plantati?


Béla Juhász: Am invatat din cartea ,,Cultivarea fructelor" a lui Mohácsy Mátyás. Cu sapte ani in urma am plantat doi pruni, care nu au rodit asa cum ma asteptam. Sub influenta esecului avut, am inceput sa studiez mai amanuntit cultivarea si ingrijirea pomilor fructiferi si am inceput sa fac cateva experiente.


Infogradina.ro: Cat timp a trecut pana ati invatat altoirea? Cat ati exersat?

 

J.B.: In primul an am facut experimente pe un mar batran, studiind si adunand diferite soiuri de mere. Nu am avut prea multe succese in primul an, am reusit sa obtin doar un soi de Idared, cu altoiuri din lastari. Asta a insemnat ca din 40 altoiuri, doar unul s-a prins. Acest succes a proliferat in 2004, cand am incercat cu mai multe soiuri: primavara am incercat sa vaccinez merii, obtinand astfel un mar verde Granny Smith, care a fost o reusita deosebita, stimulandu-ma sa incerc sa cultiv si alte soiuri noi.

 

interviu

 

 

Infogradina.ro: Dupa parerea dvs. care este secretul injectarii sau altoirii reusite?

 

J.B.: Exercitiul si perseverenta. Cu o luna inainte de a face altoiul, am inceput sa irig solul (unde urma sa plantez), pentru ca este foarte importanta circulatia apei in sol. Pe cat posibil se aleg pomi tineri, cu radacini puternice. Este foarte important ca solul sa fie sanatos, fara virusi sau alte probleme. Instrumentul (eu folosesc bisturiu, nu cutit de altoit), trebuie sa fie bine ascutit si steril. Nu e voie ca mana sa atinga nici partea de sub coaja, nici partea taiata a altoiului. Important este sa legam foarte bine altoiul, iar rafia sau sfoara sa fie bine infasurata si doar atunci sa o indepartam, cand altoiul a prins, primavara. (eu fac acest lucru din 10 august pana la inceputul lui septembrie).

 

Infogradina.ro: Dupa altoire si vaccinare, cati ani ii trebuie unui pom fructifer sa produca?

 

J.B.: Marului ii trebuie aprox. 3 ani, parului 4 ani, iar pomilor fructiferi cu coaja tare, aprox. 2 ani.

 

interviu bela juhasz

 


Infogradina.ro: Care este pomul cel mai deosebit? Cate feluri sau soiuri de fructe cresc pe el?

 

J.B.: Cel mai mult sunt mandru de un Ionathan batran, care a fost mereu un pom mare, de cand ne-am mutat aici, in 1984 (provenienta sa nu o cunosc, din pacate). Am intinerit acest mar: in fiecare am i-am taiat cateva ramuri, pana la prima ramificatie, care a fost aproape de trunchi. Apoi din lastarii noi crescuti, am ales cei mai frumosi si in anul urmator i-am vaccinat sau i-am altoit (prefer altoiul cu lastari tineri, pentru ca mi se pare mai simplu).
Va prezint acest pom: Jonathan (produce bineinteles mere Jonathan). Altoiurile pe care le-am facut in 2004: Freedom, Florina, Gloster, Eva, Rozmarin de Pasti, McIntosh, Summerred, Rewena, Batul (mar de toamna Mathias),  Close, Ozark Gold.

Altoiuri din 2005: Gala, parul moale Diel; New Gold, Gold Star, Gold Rush, Ingol, marul banana de iarna, Arlet, Delcorf, Red Delicius, Simonffy Piros, marul alb Kalvil, Samba, marul sangeriu, Sny Gold, Charden, Mollie's Delicious, marul rosu, Fuji, marul Braeburn, perele Fetel Apat si para sangerie.

Altoiuri din 2006: Aromata de Bistrita, Deboe Vivo, catifelatul de iulie, Aurora 2, Santa Maria, perele Magdolna Verde.
Acum produce aprox. 10 soiuri de mere si 2 de pere. Poate anul viitor va rodi tot atatea soiuri ca si alt Ionatan care il am, care produce 30 soiuri de mere. Desi acel Ionatan are doar 38 de soiuri, pentru mine este deosebit, pentru ca nu am citit niciodata despre un mar care rodeste si mere si pere. Dupa parerea mea, este o mica minune!

 

Infogradina.ro: Sunt diferente intre fructe, care sunt mai usor de vaccinat sau de altoit?

 

J.B.: Nu prea sunt diferente asa mari. Desi la prunul japonez - care are muguri foarte mici - trebuie avut mai mare grija, decat la cires - care are cei mai mari muguri - si sunt mai usor de taiat si altoit.


Infogradina.ro: Ce ii sfatuiti pe gradinarii incepatori, care ar dori sa amenajeze in gradina proprie o livada tot asa de bogata?

 

J.B.: Sa isi caute o carte buna si sa inceapa sa exerseze, de exemplu pe o tufa de liliac. Toamna sa planteze un pom si in august sa inceapa in mod profesional. Dar sa nu uite niciodata ca marul nu se combina niciodata nu fructele cu coaja tare.


Tu ce zici?