Bolile si daunatorii gutuiului
Gutuiul este atacat de o serie de boli si daunatori comuni atat pentru mar cat si pentru par. Dar spre deosebire de aceste doua specii gutuiul prezinta o rezistenta mai mare la boli si daunatori. Cu toate acestea produc pagube: Monilinia linhartiana, Gloeosporium cydoniae, Gymnasporogium confusum, Carpocapsa pommonella, aphis pomi si Erwinia amylovora.
Vor fi descrise in continuare, cateva aspecte referitoare la atacul bolilor si daunatorilor.
Bolile gutuiului
1. Mumificarea gutuielor tinere
Este produsa de ciuperca Monilinia linhartiana, fiind considerata printre cele mai pagubitoare boli ale gutuiului cultivat in zonele reci si ploioase. Ciuperca ataca frunzele, florile, lastarii si fructele tinere. Se manifesta prin aparitia unei brunificari ce porneste de la baza fructului sau a frunzei acoperind in intregime organul respectiv.
In dreptul petelor apare o pulbere albicioasa prin care se inmulteste ciuperca. Gutuiele atacate se stafidesc si cad din pomi.
2. Patarea bruna a frunzelor de gutui
Este produsa de ciuperca Diplocarpon soraweri si produce pagube atat in pepiniera cat si in livada. Ataca frunzele, lastarii tineri si fructele pe tot parcursul perioadei de vegetatie, formand pete mici de culoare rosiatica in central carora apar fructificatiile ciupercii sub forma unor puncte negricioase. Frunzele atacate (la fel si lastarii) se rasucesc si cad. Fructele se usuca si cad.
3. Rugina gutuiului
Este produsa de ciuperca Gymnosporogium confusum. Se manifesta mai ales pe frunze prin aparitia unor pete aproape circulare galbene-portocalii, in dreptul carora apar apoi puncte galbene care cu timpul devin portocalii.
Pe fata inferioara, in dreptul acestor pete apar niste ridicaturi de aceeasi culoare galben-portocalie, care constituie sursa de raspandire a ciupercii.
4. Focul bacterian
Este produs de bacteria Erwinia amylovora care ataca frunzele, fructele, florile, ramurile sau chiar trunchiul. Atacul se produce primavara, de obicei la inflorire, si se raspandeste de la un organ la altul. Organele atacate se innegresc si se usuca avand aspectul de ars.
|
Frunze afectate de focul bacterian |
Daunatorii gutuiului
1. Afidele (aphis pomi)
Dauneaza prin formarea unor colonii pe dosul frunzelor si pe varfurile crude ale lastarilor, de unde sug seva. Frunzele si lastarii atacati se opresc din crestere si se rasucesc. Datorita dejectiilor afidelor care sunt dulci („roua de miere") se aduna numeroase furnici si ciuperci saprofite (fumagina).
2. Viermele fructelor (Carpocapsa pomonella)
Produce daune prin larvele care se dezvolta si se hranesc cu pulpa fructelor depreciind calitatea acestora. Se recomanda strangerea gutuilor atacate pentru diminuarea rezervei daunatorului si efectuarea tratamentelor cu insecticide. Ca si celelalte specii pomicole, combaterea bolilor si daunatorilor se face la avertizare prin masuri de igiena culturala si tratamente fitosanitare.