No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Capcana pentru insecte cu feromoni

Ultima modificare: 2010-04-28 | Primul publicat: 2010-04-27
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Capcana pentru insecte cu feromoni
Punerea de capcane pentru insecte este mai interesanta decat vanatul: in tactica seamana mai mult cu spionajul. Mai multe despre aceasta tactica de a prinde insecte prin capcane cu feromoni cititi in interviul de mai jos.

InfoGradina: Cum se leaga capcana insectelor cu institutul de cercetare MTA?

Dr. Toth Miklos: In institutul nostru de cercetare, din anii 70 am continuat cercetarile noastre de baza, care au avut legatura cu comunicarea chimica a raselor de insecte daunatoare. Feromonii fac parte din cele mai importante grupuri ale materiilor, care au rol in comunicarea chimica. Am dezvoltat familia de capcane feromoni CSALOMON prin folosirea rezultatelor noastre de baza, in cadrul carora, din anii 90 au devenit disponibile capcanele cu feromoni pentru producatorii agricoli.

IG: Deci din rezultatele cercetarii s-a nascut solutia de afacere. Dar de ce este nevoie de capcane pentru insecte? La ce se poate folosi insecta prinsa?

TM: Capcanele de feromoni se pot folosi in primul rand pentru prognozarea prejudiciului. Fluturii, viermii nu

capcana insecte
mesteca niciodata plantele noastre, ei nu provoaca prejudicii. Ei "doar" se imperecheaza si depun oua. Pagubele sunt cauzate de viermii iesiti din oua. Cand le observam este de multe ori prea tarziu. Pentru ca sa evitam din timp problemele, trebuie sa observam aparitia fluturilor si a acelor daunatori ai caror viermi pun in pericol recolta noastra - o mare parte sta ascunsa, zboara noaptea si nu sunt usor de vazut. Ca sa nu ramana neobservati, ne ajuta capcana de feromoni. Aceasta capcana semnaleaza fluturii pentru a evita daunele viermilor!

Pentru specialistii de avertizatori si de protectie a plantelor, ale marilor fabrici agricole, capcana de feromoni este la fel de importanta, ca si pentru proprietarii de gradini. In cazuri exceptionale avem oportunitatea sa scadem din numarul daunatorilor prin capcane, pentru ca sa rezulte o scadere la nivelul prejudiciului. Pentru acest obiectiv se pot utiliza capcanele de feromoni dezvoltate in primul rand pentru gandacii daunatori, sau capcanele destinate moliilor, in unele depozite intr-un mediu inchis (moara, depozit, camara).

IG: Toata lumea stie un pic despre feromoni, dar ne-ar placea sa auzim explicatia unui expert: pe ce principii

capcana de insecte
functioneaza capcanele?

TM: Partea esentiala a capcanei este capsula, care emite substanta  excitanta (feromonul sex) a femelei si o evapora. Moleculele-feromoni, care se extind in aer sunt perceputi de catre tentaculele masculilor si din cauza instinctului incep sa urmareasca presupusa femela. Capcana inseala deci masculii, ii atrage ca sa ii prinda pe suprafata lipicioasa...

RP: Solutia este chiar inselatoare. Dupa teorie si primele capcane aparute, ce fel de inovatii trebuie introduse in domeniul tehnicii capcanei?

TM: Capcanele de feromoni sunt in principal specifice rasei, deoarece masculii sunt ispititi numai de catre substanta femelei din aceeasi specie. O capcana deci se poate utiliza numai la perceperea unei specii de fluture marcat de producator. Acest lucru, pe partea de cercetare-dezvoltare, inseamna ca in cazul fiecareiinsecte daunatoare trebuie descoperita compozitia feromonului, care nu este o sarcina usoara, deoarece in general se produc cativa

capcana de insecte
nanogrami (miimea gramului este miligram, miimea miligramului este mikrogram, miimea mikrogramului este nanogram) din feromon. In aceasta cercetare de baza este nevoie de cele mai avansate dispozitive biologice si chimice.
In mai multe cazuri echipa noastra de cercetare a reusit pentru prima data in lume sa identifice combinatiile potrivite (mai mult de jumatate din speciile de insecte de pe lista de produse).

Referitor la capcana, s-au raspandit peste tot mai ales capcanele lipicioase. Sunt simple, dar manevrarea nu este "curata", deoarece degetul utilizat devine deseori lipicios, si cauzeaza discomfort. Suprafata lipicioasa - mai ales in cazul fluturilor mai mari - prinde in scurt timp multe insecte. Datorita muncii noastre in continua evolutie, in zilele noastre sunt dezvoltate mai multe tipuri de capcane nelipicioase, cu capacitate mare de prindere.


IG: Si ce capcane recomandati pentru gradina de acasa?

capcana pentru insecte

TM: Capcanele dezvoltate pentru prinderea daunatorilor de plante din gradini se pot utiliza si in gradinile de acasa.

IG: Exista daunatori care trebuie prinsi, dar inca nu a reusit nimeni?

TM: In prezent exista capcane disponibile pentru prinderea a 15-20 % din insecte in tara noastra. Aceasta proportie este mult mai mare in cazul moliilor (pentru ca cercetarile fundamentale au inceput in acest grup), aici exista deja produse pentru 60-70% din specii.

IG: Care este viitorul acestei metode, ce perspective au in fata lor cercetorii?
TM: Cercetarea/ dezvoltarea capcanei de feromoni a gandacilor, plosnitelor, viespilor, mustelor este o provocare mare; in cazul gandacilor sunt inregistrate succese importante. De exemplu raspandirea viermelui vestic gasit in radacinile de porumb (Diabrotica sau virgifera), care este observata in Europa prin capcana noastra cu semnal de cod CSALOMON PAL.

 

Diabrotica virgifera
Diabrotica.foto:wikipedia.org

 

Una din noutatile noastre din acest an este capcana numita "palarie" (CSALOMON KLP+), folosita pentru prinderea puriciilor cruciferelor (Phyllotreta spp.).

 

Phyllotreta striolata.foto:flickr.com/Sanja

 

Nu demult am obtinut un brevet pentru utilizarea podusului care serveste pentru prinderea gargaritei sfeclei (Bothynoderes punctiventris); tipul dezvoltat de capcana (CSALOMON TAL) in acest caz este potrivit si pentru subtiere.

Pentru acest tel se poate utiliza cu succes capcana dezvoltata mai devreme pentru prinderea gandacului paros (Epicometis hirta) (CSALOMON VARb3k capcana modificata).


Tu ce zici?