No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 
 

Ierbicidarea meisorului

Ultima modificare: 2010-09-29 | Primul publicat: 2010-09-24
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Ierbicidarea meisorului
Meisorul este o planta anuala din genul Digitaria care se dezvolta in special vara. Meisorul se inmulteste prin seminte. Aceasta buruiana se elimina aplicarea ierbicidelor preemergente la timpul potrivit.

Ierbicidele preemergente pentru eradicarea meisorului

 

Pentru a scapa de meisor (digitaria sanguinalis) este important sa ii cunosti ciclul de viata. Primele seminte incoltesc primavara, cand temperatura solului (la o adancime de 5-7,5 cm) ajunge la 12-15 grade Celsius. De la mijlocul verii pana toamna, aceasta planta produce seminte, iar plantele (nu si semintele) mor toamna din cauza inghetului.

Ierbicidele se gasesc fie intr-o forma granulara fie intr-o forma lichida si omoara plantele tinere imediat dupa rasarire. Gandeste-te ca aceste ierbicide formeaza un fel de "scut invizibil" care elimina meisorul fara urma. Nu practica aerisirea solului dupa ce ai aplicat ierbicidul! Facand acest lucru vei „fisura” scutul. Aceasta operatiune trebuie sa aiba loc inainte de aplicare.

Asa cum le sugereaza numele, ierbicidele vor starpi meisorul intr-un moment specific: inainte ca plantele tinere se creasca deasupra solului. Momentul in care dai cu ierbicid este esential pentru succesul in aceasta operatiune: aplica-l inainte de germinare, dar nu cu prea mult timp inainte. Incoltirea meisorului corespunde aproximativ perioadei de inflorire a liliacului. Astfel, ierbicidele preemergente ar trebui aplicate intre momentul cand arbustii de Forsythia (care preced liliacul cu cateva saptamani) nu mai infloresc si momentul cand arbustii de liliac incep sa infloreasca.

 

meisor
Meisor

 

 

Tipuri de ierbicide preemergente


Exista multe tipuri diferite de ierbicide pentru a ucide meisorul. Iata cateva dintre acestea: Regal 900 EC, Merlin 480 SC, Guardian.

 

Cum trebuie aplicat erbicidul?

 

 • Iriga ulterior aplicarii ierbicidelor. Apa activeaza ierbicidele preemergente.
 • Reaplica ierbicide preemergente daca ai dubii legate de eficienta produsului. Deoarece semintele de meisor nu incoltesc deodata, reaplicarea poate omori unele dintre buruienile care au incoltit mai tarziu.
 • Urmeaza indicatiile de pe eticheta si utilizeaza cantitatea potrivita. Masoara zona si calibreaza cu grija aparatul pentru stropit.

 

Meisor
Meisor

 

Ce sa nu faceti:

 • Nu curatati pajistea si nu aeritisi solul dupa aplicarea ierbicidelor preemergente.
 • Nu aplicati ierbicide preemergente pe gazon nou.

Exista si  ierbicide postemergente pentru a omori meisorul dupa ce a incoltit, dar sunt eficiente doar la uciderea plantelor tinere. Deoarece acestea sunt mici, ele sunt foarte greu de detectat in pajiste – facand ierbicidul postemergent mai putin folositor.

 

Controlul organic al meisorului


„Dar am cu adevarat nevoie de chimicale?” te-ai putea intreba. Raspunsul este „Nu”. In timp ce modul cel mai potrivit de a ucide meisorul este ierbicidarea preemergenta, cel mai bun mod de a il controla este iarba sanatoasa. Iata cateva moduri de a promova un asemenea gazon:

 • Fertilizare (compostul este bun) puternica toama.
 • Acoperirea locurilor goala prin suprainsamantare
 • Irigarea in profunzime a gazonului. Meisorul este o buruiana superficiala, ce creste aproape de suprafata.
 • Cosirea inalta a iarbii la o inaltime de 6,25-7,5 cm. Acest lucru va permite ierbii sa-si protejeze propriii "pui" si astfel va priva semintele de meisor de lumina de care au nevoie pentru a incolti.

 

Consideratii finale despre controlul meisorului:


 • Un produs excelent este glutenul de porumb care va suprima incoltirea meisorului, in acelasi timp cu fertilizarea gazonului.
 • Nu uita vechea metoda a plivirii. Pentru a facilita plivirea, uda gazonul mai intai (buruienile sunt extrase mai usor din sol umed).

Tu ce zici?