No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Sa ne aparam de larvele din sol

Ultima modificare: 2010-04-30 | Primul publicat: 2010-04-26
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Sa ne aparam de larvele din sol
In cursul sapaturii de primavara putem observa o multime de larve mari in solul intors cu lopata. In cele mai multe cazuri, este vorba de larvele gandacilor saritori, precum si larvele carabusilor care traiesc si provoaca prejudicii in solul plantelor de gradina.

Larvele gandacilor saritori si larvele carabusilor se dezvolta in general in 2-3 sau mai multi ani. In acest timp mananca mult si lacom, prejudiciile cauzate fiind mai mari si de durata. Pe parcursul dezvoltarii, larvele cresc treptat, iar la 3 ani masoara cativa centimetri. Cu cat cresc mai repede, cu atat si pagubele sunt mai mari.

Larvele acestor daunatori traiesc in sol, iar iarna se retrag in straturile mai profunde a solului, pana la 50-80 cm adancime si revin in straturile superioare odata cu sosirea primaverii. Cand temperatura ajunge la 11-12 °C in zona radacinii, incep sa se hraneasca. Au nevoie de sol umed pentru dezvoltare. In special solurile din gradinile irigate sunt favorabile pentru cresterea lor. Larvele se retrag din solurile uscate in soluri mai umede, irigate.


Acesti daunatori mesteca radacinile multor plante: le plac legumele, florile, dar si radacinile pomilor fructiferi si ornamentali. Plantele atacate se ofilesc si se sting. Atunci cand radacinile s-au ofilit, larvele se muta pe alte plante.

 

 

larve
insecte

 

Posibilitatea si nevoia de aparare impotriva larvelor

 

Va puteti proteja gradina de acesti daunatori folosind solutii impotriva gandacilor. Aceste insecte depun ouale in sol, din care in cateva zile ies larvele tinere. Daca nu reusiti sa opriti reproducerea si depunerea oualor in timpul roirii, e timpul sa luati alte masuri.


Larvele aparute in timpul prasitului si sapatului trebuie adunate si eliminate. Numarul larvelor defineste posibila necesitate de a folosi solutii chimice. Daca numarul comun al larvelor, gandacilor saritori si al carabusilor - in cazul celor mici - depaseste 3-4 bucati pe metru2 se recomanda dezinfectarea solului inainte de asezarea plantelor.

 

larve

 

In cazul carabusilor complet dezvoltati, tratamentul este necesar chiar si pentru un metru patrat de pamant. Materialul trebuie aplicat pe radacina rasadului sau in timpul insamantarii in randul pentru seminte, acolo unde este asteptata deteriorarea larvelor. Insecticidele utilizabile intra in comert granulate si impachetate.
Materialele comercializabile autorizate sunt cu substanta diazinon Basudin 5G, Diazinon 5G si Diazol 5G, cu substanta dazomet Basamid G.


Daca in gradini numarul larvelor in sol este mic, se pot ademeni cu bulbii morcovilor si ai cartofilor asezati in apropierea radacinilor plantelor (care urmeaza sa fie aparate). Acestea atrag larvele gandacilor saritori, iar radacinile rasadurilor atrag larvele carabusilor, mai ales daca sunt umede. Pentru ca metoda sa aiba efect este necesar schimbul regulat de plante momeala.


Tu ce zici?