No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 

Abelia

Ultima modificare: 2010-04-21 | Primul publicat: 2010-04-21
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Abelia
Frunzele lucioase, verde-inchis, si florile frumoase fac din abelia un adaos atragator la o bordura sau langa un zid ori un gard viu. Abelia este cultivata pentru frunzisul placut si pentru multitudinea de flori.

 

Speciile sunt foioase, cu frunze vesnic verzi sau aproape tot timpul verzi, desi varietatile cu frunze persistente se pot comporta la fel ca arbustii foiosi si pot sa-si piarda frunzele in iernile foarte reci. Ele sunt robuste si cresc cel mai bine intr-o pozitie insorita, uscata, preferand sa aiba putin adapost, mai ales de vanturile reci care le pot provoca degeraturi in gradinile expuse.
Diversitatea speciilor si a varietatilor face posibil ca in unele gradini sa existe plante inflorite de la inceputul verii (A. floribunda, cu frunze persistente) pana toamna tarziu (A. schumannii, cu frunze cazatoare).

 

abelia floribunda
abelia floribunda

 

Speciile care infloresc devreme produc un al doilea flux de flori, pe lastarii sezonului curent. Abelia are frunze ovate, lucioase, verzi-inchis - mai deschis cand apar - dispuse opus de-a lungul tulpinilor maro-roscate, care la maturitate devin maro-inchis. Scoarta crapa si devine solzoasa pe masura ce planta imbatraneste. Abeliile formeaza tufe dese, cu crengi iesind de la baza plantei, aproape verticale la inceput, dar arcuindu-se deseori pe masura ce cresc in lungime.

Inflorescentele cu flori mici, tubulare, de pana la 2 cm, cresc pe varfurile lastarilor si la subsuoara frunzelor de-a lungul tulpinilor. Culoarea variaza de la alb cu roz la lila si roz intens. Caliciile roz sau rosii-aramii raman mult dupa ce florile s-au scuturat. Multe soiuri au frunze multicolore, inclusiv unele varietati de A. x grandiflora.

Modul natural de evolutie a acestor plante cere taiere anuala regulata, pentru a face loc noilor lastari tineri sa se dezvolte si sa inlocuiasca lastarii mai batrani.

 

abelia chinensis
abelia chinensis

 

 

Abelia schumannii


Este un arbust viguros cu crestere verticala si taratoare. Pe masura ce tulpinile imbatranesc, scoarta crapa si se cojeste. Frunzele cazatoare sunt ovate, largi, cu un varf ascutit, si sunt dispuse pe tulpinile subtiri in perechi opuse. Ele sunt galbui cand sunt tinere si devin verzi si lucioase cand se maturizeaza. Vara, apar flori mici, in forma de stea, foarte parfumate. Bobocii sunt lila, iar florile sunt roz cu alb cand se deschid.

 

abelia schumannii
abelia schumannii

 


Tu ce zici?