No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 

Arborele potrivit pentru curtea ta!

Ultima modificare: 2010-09-11 | Primul publicat: 2010-09-10
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Arborele potrivit pentru curtea ta!
Un arbore este o investitie mare pentru ca in mod normal rezista multi ani. Arborii nu doar pot oferi o atmosfera placuta, ei pot inflori si creste generatii intregi. Gaseste varietatea potrivita si locul perfect pentru a-l planta in curte.  

 

Trebuie sa iei mai multe lucruri in considerare atunci cand alegi un arbore pentru gradina. Gandeste-te la covorul de frunze care va cadea in fiecare toamna. Asigura-te ca poti sa ai grija de arborele dorit si alege unul care are calitatile pe care  le doresti.

Pune-ti intrebarile de baza: De ce vreau un copac? Pentru umbra? Intimitate? Pentru peisaj?

 

copaci in gradina

 

Timpul in care creste un arbore poate fi un factor decizional. Cei care cresc mai greu sunt mai rezistenti si au o durata de viata mai lunga. Daca doresti umbra sau vrei sa ca arborele sa infloreasca repede alege unul care creste repede. Arborii mai mici au un lemn mai moale si nu au o durata de viata prea lunga. Alege-i pe acestia sau pe cei de marime mijlocie daca spatiul de langa casa ta este mic. Pune copacii mici langa casa si pe cei mai inalti mai departe in curte. Arborii si arbusti decorativi pot fi fie conifere fie foioase. Arborii foiosi isi pierd frunzele in fiecare toamna; coniferele nu.

Fiecare arbore si arbust are calitati care se potrivesc unui anumit tip de peisaj. Desigur, ficare arbore are anumite necesitati. Unii rezista mai mult la frig decat altii. Multi  au nevoe de un sol acid, iar altii prefera unul alcalin sau rezista si in soluri foarte umede.

Anumiti arbori sunt mai rezistenti la conditiile oferite de mediul urban. Pot rezista poluarii cauzate de fabrici, masini, canalizarii proaste. Arborii si arbusti Cei dorase traiesc mai putin decat cei de la tara.

 

Ce arbori sa alegi?


Acer palmatum - Creste intre 1-6 metri, avand mai multe culori si forme interesante. Creaza un decor frumos.

Par decorativ (Pyrus calleryana) - Creste rapid si are flori mici si albe. Coroana atinge intre 9-13  metri la maturitate.

Malus  - Poate atinge intre 12-14  metri inaltime fiind plin de flori roz. Fructele seamana cu niste mere mici, care plac pasarilor. Coroana poate avea diferite forme.


Crabapple
Malus

 

Gladita (Gleditsia triacanthos) - Sunt puternici si se adapteaza usor. Creste intre 9-15 metri inaltime. Frunzele devin galbene toamna.

Cornus coreana - Are flori albe cu petale subtiri si ascutite si fructe rosii.

Arborele Iudei (Cercis canadensis) - Are flori mici si roz, iar frunzele sunt in forma de inima. Arborii cresc intre 6-12 metri inaltime.

Magnolia - Poate atinge o inaltime de 9 de metri; magnoliul are flori roz ce infloresc primavara devreme.

Amelanchier - Este un arbore ce se adapteaza usor. Florile albe devin fructe comestibile inchise la culoare in luna iunie.

Oxydendrum - Ajunge la 25  m inaltime. Are flori albe si frunze verzi care devin rosiatice la venirea toamnei.

Arborele de lalea (Liriodendron) - Creste rapid, putand ajunge la 7 m inaltime. Florile asemanatoare lalelelor sunt foarte interesante.

 

arborele lalea

 

Arborele vietii (Thuja occidentalis)  - Seamana cu chiparosul si are o forma conica. Inaltimea este intre 12-15 m, si are culoarea verde inchis.

Pinul - Acest arbore e mereu verde. Unii pini sunt sensibili la temperaturile mai scazute, fiind adesea folositi pentru a proteja casele de vant sau de privirile vecinilor. Este rezistent in anumite zone, in functie de tip.

Molidul - Este mereu verde, fiind uneori folosit ca si brad de craciun. Poate avea inaltimi cuprinse intre 1.5-30 si 100 m. In functie de tip, acesta poate rezista la temperaturi scazute.