No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 

Arbustul Hibiscus

Ultima modificare: 2010-04-23 | Primul publicat: 2010-04-23
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Arbustul Hibiscus
Speciile de Hibiscus sunt cultivate pentru florile lor mari, colorate, decorative, care apar pe noua crestere, vara tarziu si toamna devreme. Toate speciile trebuie sa fie adapostite pe vreme rece, iarna, pentru ca nici una nu este prea rezistenta, nici chiar cei mai robusti membri ai genului

Hibiscus syriacus si varietatile sale au nevoie de un loc adapostit. Altor forme, inclusiv Hibiscus rosa-sinensis - cunoscuta si ca trandafir chinezesc - le merge bine in gradini din zone calde, dar ar trebui sa fie tratate ca plante de interior sau ca plante anuale, de ghiveci, in zone mai reci.

 

trandafir chinezesc
trandafir chinezesc

 

In exterior, plantele ar trebui cultivate intr-o pozitie adapostita, orientata spre sud. Toti hibiscusii prefera o pozitie in plin soare si au nevoie de un sol usor, bine drenat, usor alcalin, ca sa le mearga bine.

Varietatile mai noi infloresc timp mai indelungat si fac putine seminte, fiind un decor mai frumos. Plantele cresc natural sub forma de tufe, cu tulpini acoperite usor cu peri, pe care cresc frunze ovate pana la lobate, cu lobi adanci si margini adanc serate.

Frunzele sunt verzi-inchis, dar pot deveni mai deschise sau chiar galbene in soluri care contin prea mult calcar. Florile in forma de trompeta au culori vii, mergand de la purpuriu, nuante de roz, galben si albastru, pana la alb. Unele petale au baza mai inchisa la culoare, facand florile sa arate ca si cum ar avea un ochi. in climate mai calde, tufele pot atinge 3 pana la 5 m inaltime si 2 pana la 3 m diametru, dar in zone mai reci pot creste mai incet, cate putin in fiecare an.

 

Hibiscus syriacus

 

Aceasta specie de hibiscus este un arbust robust, cu crengi care cresc in sus, devenind gri-deschis si arcuindu-se cand imbatranesc. Frunzele sunt verzi-inchis cu trei lobi si margini adanc serate; se fac galbene-deschise inainte de a cadea, toamna. De la mijllocus verii, face flori mari, roz, cu un „ochi" mai inchis la culoare in centru, in forma de trompeta deschisa, fiecare cu o coloana de stamine.

 

hibiscus syriacus

 

Cum se taie hibiscusul?


1. Taierea de formare

Taiati plantele tinere pentru a le ajuta sa creasca dense, cu lastari puternici formati deasupra nivelului solului. Dupa plantare, taiati toate tulpinile slabe sau vatamate.Taiati tulpinile ramase pana la aproape jumatate din lungimea Ior pentru a ajuta aparitia de noi lastari de la baza plantei.

 

2. Taierea de intretinere

Aceste plante nu au prea multa nevoie de taiere regulata, desi trebuie sa indepartati cresterile slabe sau moarte si sa taiati toate tulpinile prea viguroase, care pot face ca planta sa se incline intr-o parte.

Taiati tulpinile subtiri, slabe, pana la jumatate din lungimea lor inlaturati toate tulpinile moarte sau ofilite, facand o taietura curata pana la cresterea sanatoasa.

 

3. Taierea de remediere

Poate fi necesar sa reechilibrati o planta inclinata, sa reduceti marimea plantei, pentru a preveni vatamarea radacinilor subrede si sa inlaturati toate tulpinile moarte, pentru a preveni atacurile fungilor. Inlaturati toate crengile mai batrane. Taiati crengile ramase pana la doua treimi din lungimea lor initiala.

 

 


Tu ce zici?