No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Caprifoiul catarator

Ultima modificare: 2010-09-23 | Primul publicat: 2010-04-23
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Caprifoiul catarator
Nimic nu se compara cu parfumul caprifoiului intr-o seara calda de vara. Daca vreo planta trebuie cultivata aproape de ferestre, aceasta este caprifoiul catarator. Aceasta liana lemnoasa isi rasuceste tulpinile in jurul altor plante sau structuri astfel incat sa poata sa urce si sa se intinda.

Caprifoiul formeaza deseori o masa incalcita de frunze, tulpini si flori. Prefera solurile umede, bine drenate, dar cresc pe aproape orice sol si cad repede victime bolilor fungice, daca le lipseste apa.

Pentru ca sunt polenizate mai ales de fluturi de noapte si de zi, caprifoiul tinde sa aiba parfumul cel mai puternic dupa-amiaza si seara. Aceste plante sunt urcatoare care ating pana la 5 m inaltime si se intind deseori pana la peste 6 m.Trebuie sa li se lase mult loc sau vor sufoca rapid alte plante.

Frunzele sunt ovate, verzi mediu cu partea inferioara cu peri, si sunt dispuse opus pe tulpinile verzui-roz. Tulpinile rasucite, care devin lemnoase si gri-maronii cand imbatranesc, poarta flori lungi, tubulare.

Florile parfumate ale caprifoiului, a caror culoare variaza de la alb, crem si galben-deschis la nuante de roz, rosu intens si portocaliu, sunt urmate toamna de bace rosii.

 

 

lonicera

 

 

Lonicera periclymenum „Serotina"

 

Este o liana viguroasa, cu tulpini rasucite care trec de la verzui-roz la maro-deschis si in final gri. Tulpinile mai tinere poarta frunze late, ovate, verde mediu, dispuse opus la intervale neregulate. Inflorescentele cu flori tubulare, roz ca boboci si albe cand se deschid, apar incepand de la mijlocul verii. Florile caprifoiului sunt foarte parfumate, mai ales seara.

 

Cum se taie caprifoiul catarator?


1. Taierea de formare

Taiati plantele tinere ca sa le ajutati sa creasca intr-o tufa densa, cu tulpini puternice pornite de la baza plantei. Dupa plantare, taiati toate cresterile slabe sau vatamate. Taiati tulpinile ramase pana la aproximativ o treime din lungimea lor; pentru a incuraja sa se formeze noi lastari la baza plantei, pe masura ce aceasta se consolideaza.

Alegeti tulpinile cele mai puternice si legatl-le de structura de suport pana cand vor incepe sa se infasoare intre ele.

 

2. Taierea de intretinere

Incercati sa generati un schelet din tulpini puternice, sanatoase si sa incurajati productia de lastari care fac flori. Plantele mature trebuie taiate pentru a fi mentinute in zona care le este alocata.

Vara tarziu, dupa inflorire, taiati toate tulpinile care cresc dincolo de spatiul alocat. Taiati cu pana la 60 cm in interiorul zonei alocate pentru a permite tulpinilor sa se ramifice. Rariti cresterea prea congestionata.Taiati toti lastarii laterali pana la doi sau trei muguri de la tulpinile principale acesti lastari vor purta florile sezonului urmator.

 

3. Taierea de remediere

Daca nu sunt taiati regulat, caprifoii urcatori devin mase incalcite de crestere noua si veche. Supraaglomerarea duce deseori la aparitia daunatorilor si a bolilor. Iarna tarziu sau primavara devreme, taiati planta pana la un schelet de trei sau patru ramuri principale de circa 60 cm lungime. Aceasta va incuraja dezvoltarea de noi lastari.

La sase pana la opt saptamani dupa prima taiere, inlaturati toti lastarii slabi, subtiri si lasati pana la sase dintre lastarii cer mai puternici, mai sanatosi.

 

 

lonicera sempervirens

 


Tu ce zici?