No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
 
 
 

Ce plantam sub arborii si arbustii din gradina?

Ultima modificare: 2010-04-19 | Primul publicat: 2010-04-16
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Ce plantam sub arborii si arbustii din gradina?
Sunt mai multe motive care sa ne faca sa dorim infiintarea unor covoare vegetale sub arborii si arbustii din gradina. In primul rand solul lipsit de vegetatie nu incanta ochiul iar o armonizare placuta intre coloritul covorului vegetal si al coroanelor arborilor si arbustilor aduce un plus de frumusete.

Cateva obstacole stau insa in calea unei astfel de actiuni.

  • Reteaua radiculara a arborilor si arbustilor poate cauza deshidratarea plantelor cultivate sub coroanele acestora.
  • Umbra este si ea un factor negativ al dezvoltarii plantelor.

 

De aceea este necesara o alegere inteleapta a speciilor si soiurilor ce urmeaza a fi cultivate. Astfel plantele cu o inradacinare superficiala ajung mai greu in situatia de a suferi de deshidratare din cauza radacinilor arborilor sub care sunt plantate. Plantele taratoare, prin modul lor natural de dezvoltare impiedica in mare masura evaporarea apei din sol. In ceea ce priveste umbra, exista plante mai putin pretentioase fata de lumina si exista de asemenea si plante care se dezvolta si infloresc atunci cand coroanele arborilor si arbustilor nu sunt inca infrunzite.

 

Plante cultivate sub coroanele cu frunze persistente

 

Ajuga reptans cu frunzisul ei plat, cu florile bleu, roz sau mov este una dintre cele mai potrivite. Ea se intinde rapid pe sol si formeaza un covor interesant fara prea mult ajutor dinafara.

 

ajuga reptans
ajuga reptans

 

Lamium prezinta aceleasi calitati dar este mult mai expansiva, fiind un acoperitor de sol ideal. In plus coloritul frunzelor si al florilor marcheaza placut peisajul. Nu necesita nici un fel de intretinere si se dezvolta bine pe orice fel de sol sarac, bogat sau umed.

 

lamium
lamium

 

Pachysandra terminalis. Daca aveti in gradina un sol acid aceasta este planta care se adapteaza cel mai bine. Acopera rapid solul. Daca in primavara i se taie complet frunzisul verde, noi mladite vor rasari cu o vigoare sporita.

 

pachysandra
pachysandra

 

Iedera. Plantarea iederei este simpla si sigura Dar atentie: pentru fiecare planta se va alege un loc astfel incat sa se dezvolte pe sol nu sa esacaladeze trunchiurile arborilor. Este recomandabila alegerea soiurilor cu frunza marunta.

 

Feriga. Plantate sub arbori, intr-un teren umed si umbrit constituie un peisaj atractiv.

 

Sempervivum. Pe un teren pietros dar insorit aceste plante micute se extind foarte repede. Ele au avantajul ca frunzisul este persistent si infloresc in plina vara.

 

sempervivum
sempervivum

 

Arum italicum. Frunzisul lor marmorat cu alb este deosebit de decorativ tot anul. Au in plus avantajul ca se prind destul de usor.

 

arum italicum
arum italicum

 

Stachys lanata. Au un frunzis argintat si catifelat. Se multumesc cu soluri sarace dar sunt iubitoare de lumina. Radacinile nu se dezvolta in profunzime si nu sufera prea mult din cauza secetei.

 

stachys lanata
stachys lanata

 

Prunella este o planta mica, cu flori rosii sau bleu. Mulcirea pe timpul iernii da bune rezultate in dezvoltarea plantelor la inceputul primaverii.

 

prunella
prunella

 

Catoneaster dammeri este o planta tapisanta cu frunzis foarte plat. infloreste primavara, florile sunt albe iar fructele rosii.

 

Catoneaster dammeri
Catoneaster dammeri

 

Hypericum infloreste pe parcursul intregii veri. Florile sunt galbene. Pentru o prindere sigura la plantare se adauga si un pumn de nisip. Se poate inmulti prin divizarea tufelor.

 

hypericum
hypericum

 

Plante cultivate sub coroanele cu frunze cazatoare

 

Aegopedium are un frunzis patat cu alb ce acopera destul de bine solul.

 

aegopedium
aegopedium

 

Polygonum poseda un frunzis dens si are flori de culoare rosie sau roz. Suporta bine semiumbra de sub arbori pe care o prefera luminei puternice.

 

polygonum
polygonum

 

Xanthorrhiza. Are un frunzis lejer, foarte decupat, infloreste primavara, florile sunt de culoare purpurie.

 

Asperula adorata se adapteaza usor la conditiile intalnite sub coroanele arborilor.

 

asperula adorata
asperula adorata

 

Aubrietele, Alyssum, Cornus canadensis, Phlox subulata sunt toate plante rampante utilizate in rocarii dar se pot dezvolta bine si sub coroanele arborilor cu conditia de a le asigura suficienta lumina. Majoritatea acestor plante dispar in timpul iernii.

 

 

 


Tu ce zici?