No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Cei mai frumosi arbusti

Ultima modificare: 2010-07-26 | Primul publicat: 2010-04-26
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Cei mai frumosi arbusti
Cu florile lor viu-colorate, adesea parfumate, arbustii ornamentali aduc pata de culoare necesara spatiului verde. Arbustii incanta privirea prin varietatea de culori oferite. Ei alcatuiesc fundalul, prim planul si imprejurimile unui peisaj ornamental, iar cele mai frumoase exemplare o fac intr-un mod cat se poate de gratios.

Cand veti planui urmatoarea renovare a spatiului verde sau noul spatiu verde al casei de vis, trebuie sa aveti in vedere aceasta lista de arbusti superbi. Multi dintre ei sunt originari din America de Nord si se adapteaza cu usurinta pe tot teritoriul tarii, pe tot parcursul anului. Cativa dintre acesti arbusti se vor adapta cu siguranta solului, climatului si peisajului gradinii dumneavoastra. Unul dintre ei ar putea deveni chiar punctul forte al curtii.

 

Hydrangea cu frunze de stejar - Hydrangea quercifolia

 

Majoritatea arbustilor din specia Hydrangea sunt cultivati pentru ca infloresc vara, dar acest tip de Hydrangea are in plus culoarea rosu-stacojiu de toamna, mirosul atragator al fructelor si coaja exfolianta a trunchiurilor batrane.

Spre deosebire de arbustii Hydrangea obisnuiti, aceasta specie are frunze mari, lobate, asemeni frunzelor de stejar. De asemenea e mai rezistenta la seceta decat unele dintre speciile inrudite, dar isi recompenseaza proprietarul cu rezultate foarte bune in solul fertil si umed din locurile umbroase.

Nu va arata niciodata ca un copac, dar poate atinge inaltimea de 3 metri in zonele favorabile, desi inaltimea medie este de 2 metri. Florile se transforma treptat in ciorchini colorati de seminte, frumusetea lor persistand in timp. Acest arbust cu frunze ca de stejar este originar din Statele Unite, dar in general se adapteaza.

 

 

Tufisul aromat - Lindera benzoin

 

Planta cu multe calitati, tufisul aromat face muguri galbeni toamna, produce o multitudine de flori micute galbene-verzui, la inceputul primaverii si genereaza bobite stacojii la sfarsitul verii.

Serveste ca adapost pentru mai multe specii de fluturi, iar ramurile sale aromatice sunt folosite adesea pentru a amesteca ceaiurile de plante. Plantati-l langa trotuare sau langa curtea interioara pentru a profita de mirosul sau placut.

Prefera locurile umbroase - unde poate atinge inaltimi de 3,5 pana la 4,5 metri - insa are o forma mai compacta decat a altor plante rezistente la umbra. Tufisul aromat nu are preferinte in ceea ce priveste solul, atat timp cat exista umezeala necesara.

 

 

Azalee din seria „Northern Lights" - Grupul Rhododendron

 

Acest grup de foioase super-rezistente, azalee, s-a dezvoltat in Minnesota, fiind un soi complex de hibrizi care include cele mai rezistente specii din America de Nord si Asia.

Spre deosebire de majoritatea exemplarelor din specia sa - dintre care multe sunt la fel de spectaculoase si in zone cu climat bland - acest grup supravietuieste temparaturilor  cazute de pana la - 4 grade Celsius. Soiurile cunoscute, renumite pentru culorile florilor, includ exemplare ca „White lights", „Rozy Lights" si „Golden Lights". La maturitate, toate ating inaltimi de 1,5 - 2 metri, aratandu-si cele mai spectaculoase flori. Le plac locurile partial umbrite si cresc in aceleasi soluri uscate, organice si acide, care sunt preferate de toate exemplarele rhododendron.

 

 

azalee
Northern Lights Rhododendron

Tu ce zici?