Am auzit ca se pot planta cartofi in ghivece. E adevarat? Si daca da care e procedura de lucru?
Cartofii se pot planta fie intr-o galeata sau in saci din material plastic inchis la culoare, care se incalzesc rapid. Pe fundul vasului trebuie sa faceti niste gauri care asigura scurgerea apei. Apoi puneti un strat de pietris pentru drenaj, un strat de 15 cm de pamant de calitate. Puneti apoi 3-4 cartofi de cultura. Dupa ce lastarii au aproximativ 10 cm inaltime ingropatii in pamant. Lasati sa se vada doar varfurile frunzelor.
Lianele ornamenale sau arbuştii căţărători sunt destinate să împodobească cu frunzele, florile şi portul lor, parţial sau în totalitate ziduri, garduri, coloane, trunchiuri de copaci. Prin folosirea acestor liane se pot obţine efecte cu o mare valoare decorativă, construind nişte grădini feerice. În continuare vă prezentăm cele mai frumoase 5 liane.
1. Clematis jackmanii (clematite)
Este una dintre cele mai frumoase liane cu flori mari de aproximativ 15 cm. Sunt liane de vigoare mijlocie sau mica, urcătoare cu lungimea de 3-4 cm, cu frunze simple sau trifoliate. Clematitele sunt rezistente la frig. Necesită udări în perioadele de secetă.
Este un arbust riguros, cu ramuri galbene-pal, susţinându-se pe suport cu ajutorul rădăcininilor adventive. Este o liană deosebit de apreciată pentru frumuseţea şi abundenţa florilor. Acestea sunt roşii-portocalii, de 6-9 cm, având corola în formă de trompetă. Trambita preferă solurile fertile, scăldate de lumină.
Este o liana viguroasă, puternic volubilă. Are frunze semipersistente oval-alungite, de 3-8 cm lungime, la început păroase pe ambele feţe, apoi glabre pe faţa superioară. Florile sunt albe cu puţin roz, iar la deplina înflorire se colorează în galben fiind puternic parfumate, mai ales noaptea. Caprifoiul infloreşte în lunile iunie-iulie.
Este o liană, formată din tufe erecte, cu înălţimea până la 3 m, cu frunze ovale, lungi de 3-6 cm. Florile albe, sau roz închis, grupate în perechi, înfloresc în luna mai-iunie. Caprifoiultataresc are rezistenţă medie la ger, necesită sol reavăn şi amplasare în locuri luminate sau semiumbră.
Arbust viguros, volubil poate ajunge la 20 m lungime. Florile sunt mari, grupate în ciorchini lungi de 15-30 cm, cu majoritatea florilor în înflorire simultană. Culoarea florilor este bleu-liliachiu. Glicina rezistă bine la ger, preferă lumina sau semiumbra, şi are nevoie de soluri bogate şi revene, necalcaroase.
Alatura-te comunitatii noastre. INREGISTRAREA e foarte simpla. Trebuie doar sa-ti alegi un nume de utilizator, scrie adresa ta de e- mail, parola preferata si asteapta mailul de confirmare. Odata ce ai confirmat contul, lucrurile devin tot mai simple. Bine ai venit!