No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Combaterea bolilor si daunatorilor la trandafiri

Ultima modificare: 2010-04-07 | Primul publicat: 2010-04-07
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Combaterea bolilor si daunatorilor la trandafiri
Trandafirul este atacat in mod frecvent de foarte multe boli si daunatori care cauzeaza pagube radacinilor, tulpinilor, frunzelor si florilor. Combaterea bolilor si daunatorilor se face prin aplicarea a o serie de masuri preventive dintre care cele mai importante sunt urmatoarele.


1. Buna selectie a plantelor si  selectarea soiurilor bune pentru gradinarit.


Selectati soiuri de trandafiri sanatoase, cunoscute, pentru a fi  crescute in gradina dumneavoastra.
Planuiti gradina de trandafiri astfel incat sa primeasca cel putin sase-opt ore de soare pe zi - cu cat mai mult soare cu atat mai bine.Plantati trandafirii astfel incat acestia sa nu fie inghesuiti unul in celalalt, oferind circulatie optima aerului din jurul si dintre arbusti.

Acest lucru va diminua stagnarea aerului intre plante, care devin un loc ideal pentru boli si insecte, iar, in acelasi timp se pot plivi mai usor buruienile de pe jos. Tratati trandafirii cu un fertilizator moderat crescut pe baza unui program regulat, avand grija sa nu aplicati prea mult azot. Cand este supradozata, aceasta componenta esentiala a ingrasamantului cauzeaza cresterea suculentei (care este mai atractiva pentru insecte si o facea mai sensibila la boala).

 

2. Observati trandafirii

Sondati nivelul problemelor din gradina dumneavoastra in timp ce efectuati treburile cu regularitate. Verificati daca bolile sunt provocate de insecte sau de apa. Daca un anumit trandafir nu este puternic si este predispus la atac la centrul de greutate scoateti-l. Plantati un tufis mai viguros in locul sau.

 

trandafir atacat

 

3. Interventia naturala

Daca apare o problema, treceti prima data la o interventie naturala si nechimicala. Utilizati apa pentru a inlatura afidele, sau clatiti partea inferioara a frunzelor care a crescut pentru a elimina acarienii. Un frunzis curat este un frunzis sanatos.
Un numar redus de produse care utilizeaza componente de fungicide biocompatibile, cum ar fi bicarbonatii de sodiu si de potasiu se dovedesc a fi eficace in controlul bolilor foliare majore in familiile de trandafiri.


4.Interventia cu toxicitate redusa

In unele situatii, poate fi necesar sa se recurga la solutii mai putin toxice. Produse cum ar fi sapunurile horticole, care sunt modificate pentru a controla insectele sau bolile, sunt solutii pe termen scurt. Uleiurile horticole, folosite atunci cand vremea permite (temperaturile nu trebuie să fie mai mari de 30 de grade C, sau frunzele vor fi afectate), sunt destul de eficiente impotriva unora dintre paraziti si a bolilor mai incapatanate.

 

5.Interventia chimica

Pentru unii gradinari, interventia chimica este o interventie la care se recurge in ultima instanta. Dar exista alegeri intelepte chiar si in acest caz. Produsele precum uleiul de margusa sau de lannate sunt insecticidele eficiente si cu o siguranta relativa. Ele vor ucide aliatii insectelor, cu toate acestea, sa nu le utilizati daca au declansat intamplator insectele de prada, cum ar fi femelele de gandac. Cititi etichetele, urmati instructiunile scrise, si folositi selectiv interventiile chimice. Tratati problema, nu gradina. Daca doar una dintre tufe are o infestare cu acarieni atunci stropiti doar plantele afectate.

 

Daunatorii plantelor care fac pagube in culturile de trandafiri sunt:

 

Dintre boli enumeram:


Tu ce zici?