No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Cum se tunde Bougainvillea?

Ultima modificare: 2010-04-21 | Primul publicat: 2010-04-21
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Cum se tunde Bougainvillea?
Unul dintre motivele pentru care Bougainvillea se tunde este pentru a ajuta lastarii tineri sa ii inlocuiasca pe cei batrani si pentru a ajuta inflorirea regulata.

Bouganvillea se taie astfel:

 

  • Bougainvillea x buttiana: primavara devreme, dupa ce bracteele s-au ofilit
  • Bougainvillea glabra: primavara devreme, dupa ce bracteele s-au ofilit
  • Bougainvillea spectabilis: vara tarziu, dupa ce bracteele s-au ofilit

 

bougainvillea

 

Taierea de formare

 

Taiati plantele tinere pentru a le ajuta sa dezvolte un schelet de lastari puternici pornind de la baza. In prima primavara dupa plantare, taiati orice cresteri slabe sau bolnave. Taiati apoi toate tulpinile puternice, sanatoase; pana la30 cm deasupra nivelului solului. Pe masura ce apar noi lastari, legati-i pe cei mai puternici de structura de sustinere.

 

Taierea de intretinere


Incercati sa generati un schelet din lastari puternici, sanatosi si incurajati formarea de lastari scurti care fac flori. De asemenea, taiati plantele adulte si pentru a le mentine in spatiul alocat.

Reduceti lungimea cresterilor principale taindu-le pana la doua treimi din lungimea initiala si legati-le de structura de sustinere. Pentru a preveni supraaglomerarea, taiati toti lastarii care nu sunt necesari.

Taiati toti lastarii laterali pana la doi sau trei muguri de la tulpinile principale - acestea vor purta florile si bracteele bougainvilliei sezonului in curs.

 

Taierea de remediere

 

Daca nu sunt taiate regulat, plantele cresc intr-o masa incalcita de tulpini batrane si tinere, iar supraaglomerarea duce deseori la aparitia daunatorilor si a bolilor

Primavara, folositi foarfecile sau, daca crengile si tulpinile sunt foarte groase, foarfecile cu maner lung pentru a taia planta pana la un schelet de trei sau patru crengi principale, fiecare de circa 1 m lungime, pentru a determina formarea noilor lastari.  La sase-opt saptamani dupa taierea crengilor; inlaturati toti lastarii slabi, subtiri.

Lasand pana la sase din cei mai puternici, mai sanatosi lastari sa infloreasca, inlaturati trei sau patru dintre tulpinile mai batrane si dirijati inlocuitoarele lor in pozitia dorita.

 

Sfaturi:

  • Se recomanda taierea primavara devreme
  • Manevrati tulpinile apucandu-le de varf, intrucat spinii sunt orientati in josul tulpinii.
  • Aveti nevoie de urmatoarele unelte: foarfeca de mana, manusi rezistente la spini si foarfeca cu maner lung

Tu ce zici?