No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
 
 
 

Cum se tunde Camellia

Ultima modificare: 2010-04-21 | Primul publicat: 2010-04-21
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Cum se tunde Camellia
Camelia a devenit destul de intalnita in gradini. Multi cultivatori insa, se intreaba daca camellia sp. ar trebui sau nu tunsa. Nu este obligatoriu, totusi, camelia se tunde pentru a obtine o planta sanatoasa, deasa cu multe flori.

Camellia se taie astfel:


  • Camellia japonica: primavara, dupa inflorire
  • Camellia reticulata: primavara, dupa inflorire
  • Camellia sasanqua: primavara, inainte sa inceapa o noua crestere
  • Camellia x williamsii: primavara, dupa inflorire

 

Taierea de formare

 

Taiati plantele tinere pentru a crea o tufa deasa, cu o structura bine definita, cu multe tulpini crescand aproape de la nivelul solului. Primavara, taiati lastarii slabi, prea lungi, par la doi sau trei muguri. Indepartati treimea superioara a tuturor tulpinilor lungi, razlete.

 

taieri camelie

 

 

Taiere de intretinere

 

Cameliile cresc bine timp de multi ani cu o taiere usoara sau fara taiere. Totusi, daca scurtati cresterile din sezonul precedent taind pana aproape de lemnul vechi imediat dupa inflorire, puteti avea o planta deasa, cu multe flori si o inpiedicati sa devina disproportionat de inalta si prea golasa.

Primavara,  imediat dupa ce florile au cazut, taiati tulpinile care au avut flori pana la trei sau cinci muguri de la lemnul vechi. Astfel, ajutati planta sa faca multe tulpini scurte, care fac flori, in anul urmator.

Vara scurtati cu o treime tulpinile prea viguroase, pentru a impiedica planta sa se dezechilibreze si sa se incline intr-o parte.

 

Taierea de remediere

 

Cu timpul, cameliile devin deseori disproportionate si golase la baza. Ele reactioneaza bine la taierea de remediere, dar aceasta trebuie efectuata in 2 ani.

Primavara, dupa inflorire, taiati tulpinile cele mai groase pana la 60 cm deasupra nivelului solului. In anul urmator taiati toate tulpinile vechi ramase pana la aceeasi inaltime. Daca este necesar; rariti o parte din noii lastari, pentru a preveni supraaglomerarea.

 

camellia
camellia

 

Sfaturi:

  • Taiati imediat dupa inflorire, chiar inainte sa inceapa perioada de crestere principala a plantei.
  • Folositi ca si unelte un fierastrau, o foarfeca cu maner lung, foarfeca de mana

 


Tu ce zici?