No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Florile de liliac

Ultima modificare: 2010-11-08 | Primul publicat: 2010-11-08
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Florile de liliac
Cu exceptia trandafirilor, nu exista alta floare atat de frumoasa si de parfumata ca si liliacul. Dintre cele doua plante, liliacul are o aroma mai puternica, ce este purtata la distante mari. Din pacate, infloreste doar cateva saptamani in timpul primaverii.

Pentru a-i prelungi prezenta in curtea ta, cultiva diferite specii de liliac, incluzand varietati timpurii, mijlocii si tarzii. Cu putin noroc, ai putea vedea liliac inflorit in curtea ta timp de sase saptamani. Vremea are mult de-a face cu durata infloririi liliacului. Indata ce mugurii incep sa se deschida, liliacul are nevoie de o vreme rece si uscata. Indata ce inflorirea s-a terminat, vom avea in continuare un tufis frumos si umbros, dar va trebui sa asteptam inca 50 de saptamani pentru a-l vedea din nou inflorit.

Liliacul este cultivat in Romania de mai multe secole, fiind una dintre speciile cultivate inca de la infiintare in Gradina Botanica din Iasi, prima gradina de acest gen din tara noastra (1856). Liliacul este originar din Asia si Europa, majoritatea speciilor provenind insa din Asia.

Liliacul este crescut in multe zone si se gaseste in numeroase varietati, dar Rochester,  o localitate din statul american New York, este fara nici un dubiu Capitala Mondiala a Liliacului. Dragostea pentru liliac dateaza din 1892, cand horticultorul John Dunbar de la "Highland Park" a plantat 20 de varietati pe pantele insorite ale parcului. Acum Highland Park este scena unui Festival anual dedicat florilor de liliac, care dureaza 2 saptamani, cu mai mult de 500.000 de oameni asistand la eveniment in fiecare an. Parcul contine peste 500 de varietati si peste 1.200 de tufisuri de liliac intinse pe 75 de hectare.

In plus, multe parcuri si case din Rochester au unul sau mai multe tufisuri de liliac. Daca mergeti de-a lungul lacurilor Finger veti intalni mii de tufisuri de-a lungul soselei si mirosul dulce va patrunde prin fereastra deschisa. La 18 august 2006, guvernatorul statului New York -George Pataki- a proclamat liliacul ca planta oficiala a statului.

Pe langa Rochester, N.Y., mai exista cateva orase in SUA si Canada care sunt cunoscute ca si iubitoare de liliac. Ele includ:

  • Cornwall in Ontario, Canada, care se mandreste ca fiind „Orasul liliacului" si rivalizeaza cu Rochester, N.Y. in ce priveste marimea colectiei sale.
  • Rochester, New Hampshire se autointituleaza „ Orasul liliacului". Liliacul este floarea simbol a statului.
  • Spokane, Washington este poreclit „Orasul liliacului". In fiecare primavara, organizeaza o parada si un festival al liliacului.

 

liliac alb
Liliac alb

 

Exista peste 1.000 de varietati de liliac in diferite culori, cele mai des intalnite fiind liliachiul si purpuriul. Liliacul alb si cel roz sunt de asemenea cultivate intens. Ele variaza, de asemenea, in marime - de la soiuri mici de 1.2-2.5 metri, la soiuri care pot creste pana la 9 metri inaltime.


Tu ce zici?