No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Forsythia - ploaia de aur

Ultima modificare: 2010-04-22 | Primul publicat: 2010-04-22
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Forsythia - ploaia de aur
Un vestitor al primaverii, florile acestui arbust popular si usor de ingrijit cresc pe tulpini neobisnuit de golase, inainte de infrunzire. Chiar si persoanele putin interesate de gradinarit cunosc aceasta planta, familiara in gradini de pretutindeni.

De la inceputul pana la mijlocul primaverii, arbustul este acoperit de obicei cu flori mici, galbene-aurii sau galbene-lamaie, care cresc pe tulpinile mai tinere. Este un arbust cu frunze cazatoare rezistent si viguros. Frunzele verzi-inchis, alungit ovate, sunt dispuse opus pe tulpinile maro-deschis, care capata o textura rugoasa, si devin gri la varste de peste trei ani. Planta formeaza o masa deasa de tulpini arcuite si deseori devine golasa la baza, mai ales daca este lasata netaiata.

 

forsythia

 

Fiind o planta adaptabila, forsythia poate creste intr-o mare varietate de soluri, atingand 3 m inaltime si diametru, crescand sub forma de tufa verticala sau ca o cupola. Florile, dispuse individual sau in inflorescente de-a lungul tulpinilor, apar inaintea frunzelor. Modul de crestere naturala a acestei plante face sa aiba nevoie de taiere anuala regulata ca sa infloreasca la potentialul sau maxim.

 

Forsythia "Beatrix Farrand"


Este un soi viguros, cu crestere verticala, deasa. Tulpinile sale care se arcuiesc cand ating inaltimea maxima sunt maro-deschis cand sunt tinere si devin gri-maronii cand imbatranesc. Sunt impodobite cu frunze verzi-deschis, ovate, care devin galbene-aurii toamna. De la inceputul pana la mijlocul primaverii, flori mici, galbene, tubulare, in forma de stea, apar pe tulpinile golase, inainte se apara frunzele.

 

forsythia beatrix farrand
forsythia beatrix farrand

 

Cum se tunde Forsythia?


1. Taierea de formare

Plantele tinere trebuie taiate pentru a le ajuta sa creasca dense, cu lastari puternici formati de la nivelul solului. Dupa plantare, taiati orice crestere slaba sau vatamata. Taiati usor tulpinile ramase pana la circa doua treimi din lungime pentru a ajuta aparitia de noi lastari de la baza plantei, pe masura ce aceasta se fortifica.

 

2. Taierea de intretinere

Ca sa infloreasca bine, forsitia trebuie taiata anual, pentru a inlatura tulpinile batrane care se dezvolta treptat si pentru a ajuta productia de noi lastari care fac flori.

Imediat dupa inflorire, taiati toate tulpinile vechi care au facut flori cel putin la jumatate, chiar deasupra unui mugure sanatos sau a unui lastar. Vechile tulpini care au facut flori ale Forsythia suspensa trebuie taiate pana la doi muguri de la baza.Taiati la sfarsitul primaverii sau la inceputul verii, pentru a avea o perioada maxima de crestere si o buna productie de flori in anul urmator.

La arbustii maturi, incercati sa inlocuiti intre un sfert si o cincime din tulpinile batrane in fiecare an, pentru ca planta sa aiba lumina si sa faceti loc pentru noi lastari.

 

3.Taierea de remediere

Arbustii vor deveni in mod natural desi si supranumerari cand imbatranesc, iar multimea de tulpini subtiri, slabe, razlete va face flori putine si planta va deveni sensibila la daunatori si boli, mai ales daca s-a neglijat taierea. Aceasta situatie poate fi remediata prin taiere severa, facuta pe etape, in doi sau trei ani, mai degraba decat taind planta complet.

Lasand doar trei sau patru tulpini puternice, iarna tarziu sau primavara devreme taiati toate celelalte tulpini pana la 5-7 cm de la nivelul solului, pentru a ajuta aparitia lastarilor de inlocuire. In anul urmator; taiati complet toate tulpinile subtiri sau slabe.Taiati cele trei sau patru tulpini batrane ramase, aproape de nivelul solului.

 

forsythia


Tu ce zici?