No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Forsythia

Ultima modificare: 2010-04-15 | Primul publicat: 2010-04-15
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Forsythia
Cuprinde mai multe specii care cresc sub forma de arbusti cu ramuri lungi, erecte sau arcuite, muchiate, verzi, brune sau galbui. Frunzele sunt opuse, intregi sau trifoliate. Florile sunt axilare, cate 1-6, de culoare galbena. Este unul dintre cei mai apreciati arbusti pentru faptul că infloreste primavara timpuriu si pentru florile sale galbene.

Iata mai jos cateva dintre cele mai cunoscute specii de Forsythia

 

Forsythia intermedia

 

Este un arbust inalt pana la 3 m, cu ramuri arcuite sau divergente, lastari galbeni-maslinii, cu lenticele vizibile. Frunzele sunt oval-alungite, pana la lanceolate; pe lastari mai lungi apar si frunze trifoliate. Primavara este prima specie cu inflorire puternica. Atunci ramurile se imbraca aproape pe toata lungimea cu flori galbene - viu, grupate cate 2-3. Cultivarul „Spectabilis" - este foarte florifer, florile au petalele alungite; Cultivarul „Lynwood" - are flori mai mari decat precedentul, mai rotunjite.

 

forsythia intermedia
forsythia intermedia

 

Forsythia suspensa

 

Este un arbust cu inaltimea de 3 m, cu tulpini erecte, si ramuri divergente sau pendente, cu 4 muchii, fistuloase. Aceasta specie de forsythia are maduva numai la noduri. Florile sunt galben-inchis, cate 1-3 cu corola larg deschisa.

 

forsythia suspensa
forsythia suspensa

 

Forsythia ovata

 

Este un arbust de 1,5 m, cu ramuri divergente, cenusii- galbui, cu maduva lamelara. Frunzele de 5-7 cm sunt ovate. Florile solitare, galbene sunt foarte mici, dar numeroase; infloreste timpuriu.

 

Forsythia  viridissima

 

Are tufe de 3 m, cu tulpini si ramuri erecte si maduva lamelara. Frunzele sunt de 8-14 cm, eliptic-oblong-lanceolate, uneori trifoliate. Florile sunt galben-verzui, cu petalele inguste solitare sau in grupuri mici (2-3). Nu au pretentii deosebite fata de sol, dezvoltandu-se foarte bine pe soluri comune. Ca loc de amplasare se va tine cont de faptul ca 6 ore de soare pe zi ii sunt suficiente.

 

Inmultire forsythia

Acesta specie de arbusti ornamentali se inmultesc usor prin butasi sau marcote. Sunt foarte apreciate pentru timpurietatea, bogatia si frumusetea infloririi, putand fi utilizate atat ca plante solitare, cat si grupuri sau chiar garduri vii (F. intermedia).

Taierile se aplica imediat dupa ce inflorirea s-a terminat, nu prea sever, pentru a nu favoriza aparitia de lastari lacomi, vigurosi care sunt putin floriferi. Iarna se vor suprima ramurile prea dese, uscate sau prea slabe. Se vor lasa intacti lastarii tineri care s-au format in urma taierilor aplicate imediat dupa inflorire, deoarece acestia sunt cei care vor da flori in anul ce urmeaza.

 

 


Tu ce zici?