No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 
 

Frumoasele clematite

Ultima modificare: 2010-04-22 | Primul publicat: 2010-04-22
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Frumoasele clematite
Aceasta grupa include unele specii cu flori mari, precum si speciile care infloresc tarziu si varietatile inrudite. Speciile din aceasta grupa includ Clematis texensis, C. viticella si C. terniflora, ca si varietatile inrudite care infloresc tarziu in an - de la mijlocul verii pana la inceputul toamnei.

Speciile care infloresc tarziu au diferite tipuri de flori - de la foarte mari la mici, in forma de lalea, care se clatina usor in vant. Bobocii apar pe tulpinile crescute in anul in curs, de obicei cu cateva flori dispuse izolat sau in inflorescente pe fiecare tulpina.

 

Florile sunt urmate deseori de fructe, numite poliachene, care arata ca niste ciucuri rotunzi, matasosi. Frunzele verzi sunt penat-compuse.Tulpinile tinere sunt verzi dar devin maro-deschis, iar apoi gri cand imbatranesc.

 

clematis

 

Petalele florilor sunt colorate si variaza ca marime, iar unele flori sunt parfumate. Ca si alte specii cataratoare, aceste plante se pot agata de alte plante sau de structuri de sustinere. Mecanismul de agatare este, de fapt, rahisul frunzei, adaptat ca sa se rasuceasca in jurul obiectelor pe care le atinge.

 

Noii lastari ai speciilor din aceasta grupa incep sa se dezvolte doar primavara. Unul dintre principalele motive pentru a taia aceasta planta este pentru a impiedica baza sa devina lemnoasa si fara frunze.

 

clematis

 

Clematis „Jackmanii"

 

Aceasta clematita este o cataratoare viguroasa, care infloreste tarziu, cu tulpini maro deschis cand sunt tinere, care devin gri-maronii cand imbatranesc. Frunzele de un verde intens surt dispuse pe ramuri in perechi opuse. Florile mari violet intens, cu patru petale au antenele staminelor gri-maronii si infloresc de la mijlocul verii pana toamna.

 

Clematis "Ville de Lyon", clematis  "Jackmanii", clematis "viticella", clematis "texensis" se tund iarna tarziu sau primavara devreme, cand se umfla bobocii

 

Taierile la Clematis:

 

1. Taierea de formare

Plantele tinere trebuie taiate pentru a le ajuta sa creasca in tufe dense, cu tulpini puternice de la nivelul solului. In prima primavara dupa plantare, taiati orice crestere slaba sau vatamata, precum si toate tulpinile sanatoase pana la 30 cm de la sol.

2. Taierea de intretinere


Ca sa infloreasca bine, trebuie taiate anual pentru a inlatura tulpinile batrane si pentru a ajuta formarea de lastari noi, care fac flori. Primavara devreme, inlaturati complet toate tulpinile moarte sau vatamate.Taiati
tulpinile batrane care au facut flori pana la o pereche de muguri puternici, sanatosi, la 15 pana la 20 cm de la sol. Legati noii lastari cu grija cand ajung de circa 30 cm lungime, fiindca sunt fragili.


3. Taierea de remediere


Aceste plante ar trebui taiate anual ca sa creasca bine. Daca sunt neglijate, se transforma intr-o aglomerare de tulpini subtiri, slabe, razlete, care fac putine flori si expun planta la daunatori si boli. Daca au fost neglijate mult timp, este mai usor sa inlocuiti plantele cu totul. Taiati plantele care au fost neglijate cativa ani pana la o pereche de muguri sanatosi cam la 15 cm de la sol. Inlaturati complet planta batrana la sfarsitul iernii sau primavara devreme si aveti grija sa inlocuiti complet si solul din jur inainte de a sadi o planta noua, tanara.Taiati lastarii pana la 5-7 cm de la sol, pentru a obtine tulpini puternice, sanatoase.

 

 


Tu ce zici?