No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Fuchsia - Delicatii cercelusi

Ultima modificare: 2010-04-22 | Primul publicat: 2010-04-22
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Fuchsia - Delicatii cercelusi
Cercelusii plantati in exterior sunt arbustii cu flori cei mai buni pe care ii puteti avea in gradina. Vor inflori de la inceputul verii pana cand ii opreste inghetul si, cat timp sunt udati regulat, vor creste in aproape orice conditii.

Cercelusii pot creste in tufe mari, pana la 2 m inaltime si 3 m diametru, formand o masa densa de tulpini subtiri, arcuite, si de lastari laterali.

Frunzele sunt alungit ovate, cu margini usor serate, si sunt dispuse opus de-a lungul tulpinilor subtiri, care sunt rosii cand sunt tinere, devenind maro-deschis cand imbatranesc.

 

fuchsia

 

Florile, ca niste clopotei, sunt compuse din patru sepale si la interior din petale, de obicei de culoare diferita de a sepalelor. Exista multe combinatii interesante de culori. Toamna, florile pot fi urmate de fructe comestibile, negre-purpurii, ovale, de pana la 2,5 cm lungime.

Cercelusii prefera solul umed, bine drenat, si o pozitie in plin soare sau in umbra partiala; le merge bine in special in gradinile de pe coasta marii.

Popularele Fuchsia dezvoltate din Fuchsia triphylla nu sunt viguroase, dar F. magellanica si varietatile ca „Ricartonii" si formele ca „Mrs. Popple" pot tolera inghetul si trebuie taiate primavara devreme, imediat ce a inceput cresterea.

 

fuchsia

 

Fuchsia magellanica

 

Este un arbust viguros, cu tulpini zvelte, arcuite si subtiri. Tulpinile sunt maro-deschis cand sunt tinere si devin gri-maronii, cu scoarta care crapa, cand imbatranesc. Frunzele sunt lanceolate, verzi-deschis pana la mediu, mai deschise pe partea inferioara, cu margini usor serate. Flori mici, care atarna, cu sepale exterioare rosii si petale purpurii in interior, apar vara, urmate de fructe mici, purpurii, toamna.

 

Cum se tunde Fuchsia?

 

1. Taierea de formare

Taiati plantele tinere pentru a le ajuta sa creasca dense, cu numeroase tulpini puternice, guroase, de la nivelul solului. Dupa plantare, inlaturati orice crestere slaba sau vatamata. Taiati tulpinile ramase pana la aproape o treime din lungimea lor, pentru a curaja aparitia de noi lastari de la baza plantei.

 

2. Taierea de intretinere

Taierea regulata va ajuta dezvoltarea unor tulpini sau ramificatii laterale puternice, care fac flori; asteptati pana incepe noua crestere, ca sa puteti vedea lastarii vatamati de inghet.

Taiati tulpinile ramase pana la circa 30 cm de la sol. Taiati toti lastarii laterali pana la o pereche de muguri puternici, aproape de tulpina principala.

 

3. Taierea de remediere

Daca cercelusii sunt lasati netaiati mai multi ani, vor face multe tulpini slabe, scurte, subtiri, cu flori mult mai mici. Ele vor deveni golase la baza. Primavara, taiati toate tulpinile pana la 5-7 cm de la sol, iar vara inlaturati pana la o treime din tulpinile cele mai slabe si mai subtiri, pentru a preveni supraaglomerarea.

 

fuchsia


Tu ce zici?