No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Hibiscus

Ultima modificare: 2010-09-15 | Primul publicat: 2009-03-24
(4/ 2)
Listeaza articol » Trimite articol »
Hibiscus
Genul Hibiscus cuprinde peste 200 specii de plante erbacee (anuale, bienale si perene) sau arbusti care infloresc abundent din primavara pana toamna tarziu. Planta este originara din China, India si Insulele Canare. Are utilizari multiple: Hibiscus cannabinus este folosita intensiv in producerea de hartie, Hibiscus Sabdariffa este utilizata pentru ceaiuri. In cultura hindusa, hibiscusul este o floare sacra, daruita zeitei Kali.

 

Specii si varietati:


Hibiscus rosa sinensis (trandafir de China)

 

Este singura specie a acestui gen care se cultiva in apartamente. Trandafirul de China este un arbust ce poate atinge inaltimea de 1 - 2 m. Are frunzele oval-alungite, verzi, lucioase - pieloase, cu marginea intreaga sau dintata si florile mari, colorate diferit (rosu, roz, galben). Florile sunt simple sau involte, campanulate.

 

 

Hibiscus
hibiscus rosa sinensis

 


Cultura hibiscusului:

Se inmulteste prin butasi de varf care se inradacineaza in ladite sau pe parapeti, in substrat format din nisip, turba sau perlit, in strat de grosimea de 8-12 cm.

 


Lucrari de intretinere:

  • transvazarea - in masura in care plantele cresc, folosind ghivece din ce in ce mai mari si amestec de pamant.
  • taierea - primavara pentru a forta ramificarea plantelor si pentru a le da o forma dorita. Netaiate florile infloresc slab.
  • fertilizarea - in perioada calda a anului o data pe saptamana, iar in restul anului o data la zece zile cu ingrasaminte complexe, dizolvate in apa de udare.
  • afanarea substratului din ghivece - cu un bat de grosimea unui creion cel putin o data pe luna, pentru a distruge crusta si a asigura un regim normal de apa, caldura si aer in substrat.
  • eliminarea prafului de pe frunze - cel putin o data pe luna prin introducerea plantelor sub dus. in perioada calda a anului se fac sprituri zilnice pe frunze cu apa curata, la temperatura camerei.

 

 

 

 

 

Hibiscus
trandafir japonez

 

 

 

Pretentii fata de factorii de mediu

Hibiscusul are pretentii ridicate fata de lumina. Vegeteaza bine in incaperile cu ferestre pe sud si vest. Nu infloreste acolo unde nu are lumina suficienta.

Fata de temperatura hibiscusul are pretentii moderate. Se comporta foarte bine la temperatura de 20 - 21 °C vara si 15 - 16 °C iarna. Variatia brusca a temperaturii duce la ingalbenirea si caderea frunzelor.

Vara se uda o data la 1-2 zile, iar iarna o data la 5-8 zile administrand 1 l apa la un vas de 30x35 cm.

 

 

Utilizarea hibiscusului

Pentru decorarea apartamentelor sunt plante deosebit de frumoase. Constituie o specie de baza in sortimentul de flori cultivate la ghivece.

 

 

Boli si daunatori

 

Rugina se manifesta prin pete pulverulente brune negricioase. Combatere: stropiri cu Zineb, Maneb, Dithame M 45

Mucegaiul cenusiu produce daune la boboci si flori.Combatere: evitarea excesului de umezeala printr-o buna aerisire , stropiri cu Captan si Benlate

Paduchii , paianjenul rosu si tripsii ataca frecvent. Combatere: stropiri cu sinoratox, sintox, Fernos.


Tu ce zici?