No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Hortensia - crestere si cultivare

Ultima modificare: 2011-01-11 | Primul publicat: 2010-10-28
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Hortensia - crestere si cultivare
Hortensiile sunt arbusti frumosi, cu inflorescente mari care infloresc in mijlocul verii si provin din Asia centrala si de est si America. Hortensiile sunt foarte raspandite in Arhipeleagul Azore (insule portugheze) si in special in Insula Faial care si-a primit numele de "insula albastra".

Culorile florilor de hortensie pot fi alb, roz, albastru, violet, nuante si combinatii diferite ale acestor culori. Inflorescentele au doua tipuri de flori: fertile si sterile. Florile care sunt fertile au si parti feminine si masculine si sunt de obicei in centru. Cele sterile sunt masculine si se afla in exteriorul inflorescentei.

De primavara si pana toamna, afiseaza un frunzis si flori atractive, majoritatea crescand pana la inaltimi de 1-3 m. Sunt si varietati care cresc pana la 7,5 m. Majoritatea varietatilor prefera soarele sau umbra partiala.

Singurul dezavantaj al acestor plante este ca isi pierd frunzele toamna. Arbustii desfrunziti nu mai au sunt aspectuosi. Sunt peste 1200 de specii de hortensii.

 

hortensie roz
Hortensie rozHortensia - inmultirea

 

Hortensiile se inmultesc prin butasi. Planteaza butasii incepand cu luna aprilie pana in august. Taie o crenguta de 12-15 cm cu 2 sau 3 perechi de frunze. Indeparteaza ultimele frunze si planteaz-o intr-un loc cu umbra si sol nisipos. Acopera crengura cu un borcan de sticla sau o sticla transparenta pana la formarea radacinilor. Pastreaza solul umed. Dupa ce s-au format radacinile, planta poate fi transferata in locul ales din gradina sau in ghiveci. Hortensiile pot fi inmultite si prin seminte.

 

Hortensiile - cultivare


Hortensiile cresc usor si prefera soarele si umbra partiala. In zonele calde e bine sa le plantezi la umbra, pentru a evita ofilirea in soarele de amiaza. Prefera solul bogat, umed, nisipos si bine drenat.

Cand le plantezi, adauga o cantitate generoasa de ingrasamant, acesta va ajuta la pastrarea umiditatii solului si refacerea nutrientilor din sol necesari plantelor. Pastreaza solul umed intregul sezon pentru o crestere buna a plantelor si producerea unor inflorescente mari. Adauga lunar ingrasamant. Hortensia incepe sa infloreasca in mijlocul verii. Curata florile ofilite, astfel vei stimula inflorirea. Rareste ramurile pentru a stimula formarea de inflorescente mai mari.

Curata arbustii de hydrangea iarna sau primavara devreme, iar daca acestia cresc prea mari sau sunt au rani provocate de frigul iernii, taie toate ramurile pana la nivelul solului.

 

Culorile florilor hortensiei


Unele soiuri de hortensia isi pot schimba culoarea florilor in functie de pH-ul solului. Cantitatea de micro-nutrienti de aluminiu disponibili in sol schimba culoarea florilor. Nivelul pH-ului influenteaza capacitatea de absorbtie a micro-nutrientilor. In solurile acide, cu mult aluminiu florile sunt albastre, cu cat cantitatea e mai mare cu atat e culoarea albastra mai intensa. In solurile neutre, sarace in aluminiu florile sunt albe, iar in solurile alcaline florile sunt roz.

 

Hortensii albe
Hortensii albe

Pentru a schimba culorile florilor:

- adauga var in sol pentru a reduce aciditatea

- adauga sulfat de aluminiu pentru a creste aciditatea solului.

Cea mai obisnuita cauza pentru care hortensia nu infloreste este frigul. Inghetul distruge bobocii. Prea multa umbra si conditii precare de sol pot duce la o planta sterila.

 

Boli si daunatori


Afidele, paianjenii rosii si alte cateva insecte pot fi o problema ocazionala, dar cu insecticide non-agresive se pot rezolva. Fainarea, mana si patarea frunzelor pot distruge frunzele, dar se pot trata prin fumigare.


Tu ce zici?