No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Magnolia-arborele de neuitat

Ultima modificare: 2010-04-26 | Primul publicat: 2010-04-23
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Magnolia-arborele de neuitat
Florile de magnolie sunt printre cele mai frumoase, iar un arbore sau un arbust încarcat cu flori spectaculoase este o imagine de neuitat. Multi gradinari cred ca magnoliile sunt greu de întretinut, dar, daca luati tipul potrivit pentru conditiile din gradina dumneavoastra, îi va merge în general bine.

Exista magnolii atat specii cu frunze cazatoare, cat si cu frunze persistente. Majoritatea prefera solul bine drenat, acid pana la natural, cu multa materie organica incorporata in el.

Totusi, unele specii, cum ar fi Magnolia kobus si Magnolia stellata (magnolia-stea), pot creste in soluri umede, alcaline, iar specia vesnic verde Magnolia grandiflora (magnolia sudica) va creste in conditii uscate, in soluri alcaline.

 

magnolia stellata
magnolia stellata

magnolia grandiflora
magnolia grandiflora

Magnoliile pot varia ca marime de la 3 m inaltime si 4 m diametrul coroanei pana la 10 m inaltime si 6 m diametrul coroanei. Frunzele sunt ovate, mai late sau mai inguste. Sunt de culoare verde mediu (unele cu un strat de peri pe partea inferioara) si sunt asezate altern pe tulpini solide, verzi cand sunt tinere si gri-maronii-deschis cand imbatranesc. Florile au intre sase si peste 30 de tepale si pot fi de mai multe culori: albe, galbene, verzi, nuante de roz, purpuriu si rosu, multe cu o combinatie de alb si o culoare mai inchisa. Cresc bine in plin soare sau in umbra partiala.

 

Magnolia x soulangeana


Este un arbust sau arbore cu frunze cazatoare. De la mijlocul pana la sfarsitul primaverii, apar pe ramuri golase flori mari, in forma de cupa, cu sepale roz-deschis, marcate cu roz mai inchis. Frunzele ovate, lucioase, verzi apar din muguri gri, acoperiti cu peri, dupa ce florile au aparut

 

Cum se fac taierile pentru magnolie

 

1.Taierea de formare

Plantele tinere au nevoie doar de taiere usoara, pentru a incuraja dezvoltarea unor plante cu multe tulpini principale, echilibrate de lastari puternici. Primavara, inlaturati toate tulpinile slabe, vatamate sau rupte. Taiati toti lastarii care cresc spre centrul tufei. Taiati toate tulpinile lungi, viguroase, inlaturand ultima treime din fiecare.

 

2. Taierea de intretinere

Magnoliile nu au nevoie de taiere regulata pentru a creste bine, dar tulpinile viguroase pot fi scurtate pentru a echilibra cresterea si a da forma plantei. Taiati tulpinile viguroase pana cel putin la jumatate, chiar deasupra unui mugure sanatos sau a unui lastar lateral bine plasat. Taiati toate tulpinile sau ramurile care au fost vatamate de vant. Imediat dupa inflorire, taiati tulpinile si ramurile care au facut flori pana la un mugure sanatos de sub floare sau mai jos, pana la un lastar care creste viguros.

 

3. Taierea de remediere

Pe masura ce imbatranesc, magnoliile cresc din ce in ce mai putin din varful fiecarei tulpini si in ansamblu. Pentru ca ramurile sunt fragile, ele sunt deseori vatamate de vanturi puternice, iar taierea de remediere trebuie sa se faca in etape, esalonate in trei sau patru ani. Plantele cu tulpini multiple pot fi revitalizate taind intre un sfert si o treime din tulpinile batrane pana la o inaltime de 60 cm- 1 m de la sol.

In anul urmator; repetati procedura si rariti lastarii prea aglomerati, pentru a face loc sa creasca tulpinilor mai puternice. Repetati aceasta procedura cativa ani, pana cand tot lemnul batran a fost inlocuit.

 

magnolie

 


Tu ce zici?