No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Magnolia

Ultima modificare: 2010-04-07 | Primul publicat: 2010-04-07
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Magnolia
Magnoliile sunt arbori si arbusti de o mare frumusete ornamentala, raspanditi in Asia de Est si America de Nord. In Romania sunt aproximativ 10 specii de magnolii. Multe dintre ele se regasesc in Parcul Dendrologic din Simeria. In continuare veti gasi o descriere succinta a celor mai cunoscute specii de magnolia din tara noastra.

Magnoliile se intalnesc in parcuri si gradini fie ca exemplar unic fie in grupuri deoarece sunt foarte decorative prin flori dar si prin fructele viu colorate si frunzisul interesant.


1. Magnolia soulangiana: Creste pana la aproximativ 7 m si deseori creste cu mai multe tulpini. Florile sunt mari, erecte, albe cu baza petalelor roz-violet. Frunzele au marime mijlocie.

 

Magnolia soulangiana
Magnolia soulangiana

 

2. Magnolia acuminata: Poate ajunge pana la 15-30 m inaltime. Are portul piramidal si tulpina dreapta. Florile apar in luna mai, sunt fara miros si au culoarea gabena-verzuie. Frunzele sunt mari, de forma ovala, de culoare verde-inchis pe fata si cenusii pe partea inferioara.

 

Magnolia acuminata

Magnolia acuminata



3. Magnolia denudata. Este o specie decorativa, cu o coroana larga, bine ramificata. Infloreste inainte de infrunzire, are flori albe mari cu 9 petale. Florile sunt placut parfumate si apar in aprilie-mai. Fructele sunt erecte lungi de cca 15 cm.

 

Magnolia denudata
Magnolia denudata


4. Magnolia stellata. Creste sub forma de arbust. Florile sunt mici albe, parfumate, duble avand 12-15 petale inguste. In luna martie-aprilie infloreste in mod abundent.

 

Magnolia stellata
Magnolia stellata

 

Magnoliile cresc diferit: mai rapid la Magnolia acuminata si foarte lent la Magnolia stellata. Exceptand Magnolia acuminata, care este mai rezistenta la ger si la ingheturile tarzii de primavara, celelate specii se cultiva in regiuni cu ierni mai putin geroase. Magnoliile prefera soluri afanate si locuri adapostite, ferite de curenti reci, cu deosebire Magnolia stellata. Magnolia se dezvolta bine la lumina dar, poate fi asezata si la semiumbra.

 

Cum se inmulteste magnolia?


Magnolii se inmultesc seminte, marcotaj, altoire, butasire.

 

Inmultirea prin seminte:


Inainte de semanarea in pamant sau stratificarea pana in primavara, semintele de magnolie trebuie curatate prin frecare cu nisip si apa. Semanatul se face in sol argilo-nisipos, la o adancime de 2-4 cm. Daca se seamana toamna adancimea va fi mai mare. Peste iarna semanaturile se protejeaza prin acoperire cu frunze. Puietii pot fi transplantati dupa 2-3 ani. Se vor pune in sol ameliorat cu turba, pe cat posibil cu pamant pe radacini si fara sa fie deranjat prin taierea sistemului radicular. Semanatul in camp se recomanda pentru speciile Magnolia Kobus si Magnolia acuminata. Celelalte specii se recomanda sa se semene in sera, in ladite, folosind un pamant foarte nisipos.

 

Inmultirea prin marcotaj

Marcotajul este una din cele mai importante metode de inmultire la magnolii. Marcotajul se face prin arcuire, in august-septembrie. Se recomada in special pentru Magnolia stellata si Magnolia soulangina.

 

Inmultirea prin altoire

Inmultirea prin altoirea se face in sera, dupa metodele in placaj sau in despicatura, pe portaltoi inradacinati la ghivece. Altoirea se face in august sau martie. Ca portaltoi se folosesc Magnolia Kobus - pentru speciile mai putin viguroase si Magnolia acuminata - pentru cele cu crestere puternica.
Pentru a fi siguri de prinderea magnoliilor la locul de plantare se transplanteaza cu balot de pamant la radacina. Se recomanda plantarile de primavara.