No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Pregătirea lămâiului pentru iarnă în 4 paşi simpli!

Ultima modificare: 2010-01-27 | Primul publicat: 2010-01-27
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Pregătirea lămâiului pentru iarnă în 4 paşi simpli!
Sfârşitul de toamnă este destul de stresant, dat fiind că ne gândim unde să găsim locul cel mai potrivit pentru plante şi cum să trecem mai uşor peste zilele friguroase de iarnă. Vestea bună este că putem să rezolvăm destul de simplu „iernarea” lămâiului nostru în casă. Trebuie doar să ţinem seama de câteva sfaturi legate de nevoile acestuia. Să vedem cum ce trebuie făcut!

Iarna, lămâiul trebuie pus în încăperi încălzite doar dacă lumina şi umiditatea sunt suficiente pentru arbust.

Iată 4 paşi simpli prin care îţi poţi proteja lămâiul pe timpul iernii:

 

  • Să păstrăm temperatura constantă. De asemenea, e indicat ca planta să fie departe de sursa de căldură, de radierea căldurii. E bine să o aşezăm lângă fereastra de sud a încăperii şi să o stropim corespunzător dar să umidificăm şi aerul din jurul său. 
    cum ingrijesc lamaiul
    Lamai in ghiveci

Lumina insuficientă din timpul iernii, căreia i se asociază o încăpere supraîncălzită, duc la rezultate nedorite: planta nu se dezvoltă corespunzător, de aceea, adesea se usucă. Primavara, la cele dintâi raze mai puternice de soare, planta va fi scoasă la aer şi ramurile uscate vor fi îndepărtate. Dacă planta a ieşit cu stricăciuni serioase din iarnă, dezvoltarea sa, vara, va avea de suferit, fiind mult încetinită. Deci, pe cât posibil, vă recomandăm să evitaţi iernatul lămâiului în condiţii de prea mare căldură.

  • Înainte de apariţia semnelor iernii, să udăm lămâiul mai moderat, astfel intrarea în zilele friguroase şi mai scurte ale iernii se face mai uşor.

Nu mai apar, în aceste condiţii, ramuri noi iar cele din vară, încet-încet, se maturizează. Se pot face incizii uşoare. Pentru iernare se recomandă aşezarea lămâiului de apartament în încăperi neîncălzite dar bine luminate, încăperi în care temperatura nu coboară niciodată sub punctul de îngheţ. Citricele se dezvolta foarte bine la o temperatură de 1-5 grade Celsius şi cu un ritm de udare minimă.

  • Lunar se va uda, în cantităţi mici, dar vom fi foarte atenţi ca pământul să nu se usuce.

Dacă planta se udă în exces, planta poate avea de suferit - se poate ajunge chiar şi la putrezirea rădăcinii. În timpul iernării, lămâiul pierde până la un sfert din frunze. Acest lucru este normal şi nu trebuie să ne sperie. Frunzele trăiesc 2-3 ani, apoi se îngălbenesc şi cad.

  • La sfârşitul lunii februarie şi începutul lui martie, planta care a iernat în condiţii de frig cunoaşte o creştere a activităţii catalazice.

De acum, va trebui să o adaptăm, cu grijă, la lumină şi la căldură. Astfel pe lângă creşterea sa, putem să ne aşteptăm la o înflorire, încetul cu încetul. Din două în două săptămâni începeţi să stropiţi şi să afânaţi pământul. Acum este recomandat ca primii lăstari să îi tăiaţi, iar vara se va obţine un frunziş des şi sănătos.


Tu ce zici?