No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Taierea trandafirilor

Ultima modificare: 2010-04-06 | Primul publicat: 2010-04-06
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Taierea trandafirilor
Taierile ce se aplica trandafirilor sunt cele mai importante lucrari de intretinere. Astfel se asigura cresterea si dezvoltarea regulata si simetrica a trandafirilor, inflorire bogata, cu flori bogate si mari de o durata lunga. Tot prin taiere se evita imbatrinirea prematura a plantelor, formarea unui sistem radicular viguros, si se incurajeaza formarea ramurilor pentru inflorirea de anul urmator.

Taierile trandafirilor se fac anual, in perioada de repaus vegetal: primavara inainte ca plantele sa intre in vegetatie activa si toamna dupa caderea frunzelor. Un lucru extrem de important este faptul ca trandafirii infloresc numai pe ramurile anuale.


Trebuie tinut cont de urmatorii factori inainte de inceperea taierii trandafirilor:

  • cunoasterea caracteristicilor grupei din care face parte trandafirul si mai ales de cerintele grupei fata de taieri
  • tipul de sol in care sunt plantati trandafirii
  • tipul portaltoiului
  • locul ramurilor florifere (baza, mijloc sau varful ramurii)

 

trandafir

 

Taierile trandafirilor sunt de 3 feluri:

 

a) Taierile de curatire a tufei de trandafiri


Taierile acestea se fac toamna dupa caderea frunzelor si incheierea perioadei de vegetatie. Taierile se fac pentru a curata tufa de trandafiri de ramuri inutile, ramuri uscate, ramuri atacate de daunatori sau boli, ramuri slab dezvoltate , prea dese, suprapuse, incalcite si ramuri care impiedica patrunderea luminii. Se inlatura de asemenea drajonii si ramurile lacome. Astfel tufa de trandafiri va fi curatata iar operatia de musuroire a trandafirului in vederea iernarii va fi usurata.

 

b) Taieri de echilibrare a tufei de trandafiri


Acest tip de taieri se pot face in tot timpul perioadei de vegetatie. Scopul acestui tip de taiere este de a crea conditiile optime pentru ca planta sa produca in mod continuu cat mai multi lastari floriferi puternici astfel inflorirea fiind bogata si de o durata mai lunga de timp.

 

c) Taieri de intinerire


Taierile de intinerire se fac primavara devreme sau in timpul starii active de vegetatie (cel tarziu inceputul lunii iulie) pentru a da posibilitatea lastarilor tineri rezultati in urma taierii de a se maturiza pana la venirea iernii. Taierile de intinerire a trandafirilor se fac odata la 4-6 ani.
Se aplica in doua forme:

  1. Se taie toate ramurile din tufa la 2-3 ochi de la baza
  2. Primavara inainte de intrarea in vegetatie se taie jumatate din totalul ramurilor, iar restul dupa inflorire.

Tu ce zici?