No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Tulichina

Ultima modificare: 2010-10-19 | Primul publicat: 2010-10-19
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Tulichina
Tulichina despre care vom vorbi in acest articol este Daphne x burkwoodii “Carol Mackie”. Arbustii Burkwood sunt rezultatul incrucisarii dintre Daphne cneorum (provenit natural din Europa) si Daphne caucasica, o specie din Caucaz.

Caracteristici tulichina

 

Piperul lupului sau Tulichina ‘Carol Mackie' sunt arbusti rotunjiti care au o inaltime de 60-90 cm cand ating maturitatea, cu o crestere pe lateral ceva mai mare. Acestia au un miros placut, au flori tubulare de culoare alba spre roz deschis, iar inflorirea de obicei are loc in luna mai. Florile sunt urmate de fructe de padure rosii mici. Poate caracteristica remarcabila a tulichinei "Carol Mackie" este reprezentata de frunzisul pestrit. Cu toate ca este caracterizat ca fiind "foios" pot intelege de ce unii se refera la "Carol Mackie" ca fiind aproape mereu verde: arbustii de tulichina isi pastreaza frunzele neschimbate iarna in gradini, iar aceastea nu devin neatractive decat iarna tarziu.

 

Tulichina alba
Tulichina alba

 

Soarele si solul pentru tulichina


Cultivati plantele de tulichina ‘Carol Mackie' intr-un sol bine drenat cu mult humus si un pH neutru. Un teren partial insorit este de obicei zona cea mai recomandata pentru acesti arbusti.

 

Ingrijirea tulichinei


Prefera solul umed. Pentru a mentine solul umed in timpul verii in jurul lor (si pentru a racori radacinile) aplica mulci. Darrel Trout a spus ca "poate aproape un sfert din planta trebuie inlaturata in fiecare an dupa ce planta s-a maturizat, tratand-o la fel ca si pe arbustul Forsythia".

 

Utilizarile tulichinei


Cu frunzisul lor pestrit, tulichina este indeajuns de atractiva pentru fi utilizata ca specimen. Dar arbustii pot fi grupati in culturi de fundal sau ca garduri vii. Nevoile lor pentru drenaj excelent ii face ca acesti arbusti sa fie candidati buni pentru gradinile de stanci.

Atat fructele cat si frunzele tulichinei sunt in lista plantelor otravitoare. Mai mult, tulichina nu este un arbust usor de crescut. Nu se transplanteaza bine, iar crescatorul trebuie sa mentina un echilibru delicat intre mentinerea solului umed si un drenaj bun.

 

Tulichina si mitologia greaca


In mitologia greaca nimfa, Daphne, fugind cu Apollo, nu a fost transformata intr-o tulichina, ci intr-un dafin (laur - Laurus). Dafinul a fost mentionat in greaca antica cu numele de ”daphne”. Dar, in taxonomia vegetala moderna ”Daphne” se refera la planta numita tulichina (Daphne mezereum - numita si piperul lupului).

Inca esti confuz? Vei fi si mai confuz cand vei afla ca laurul de munte este din genul Kalmia, una distincta atat fata de adevaratii lauri, cat si fata de adevaratii tulichini. Sa incerc acum sa te ajut si sa te scot din confuzia in care te-am bagat:

 

Tufa de Tulichina
Tufa de Tulichina

 

Avem de a face cu trei grupuri de plante:


Daphne este genul de arbusti de tulichina despre care am vorbit in acest articol si isi are originile din Europa si Asia; numele este de origine greaca.

Laurus este numele de gen al adevaratilor dafini (lauri), originari din Europa de asemenea.

Kalmia este un numele unei plante din America de Nord, numita popular laur de munte.

Dar daca arbustul tulichina ("Daphne") nu este planta din mitul Apollo-Daphne, de unde-si are planta originea numelui? Folkard sugereaza ca datorita faptului ca multi arbusti de tulichina au "frunze precum dafinul", botanicilor moderni li s-a parut mai confortabil acest transfer intre dafin si tulichina. Altfel spus, similaritatile aparente au facut cele doua plante sa fie candidate pentru acelasi nume. Probabil, deoarece numele de gen grec Daphne nu a fost folosit pentru a clasifica dafinii (latinul Laurus fiind preferat) si a fost din aceasta cauza inca disponibil, a fost folosit atunci cand a venit timpul ca sa fie denumite plantele pe care le cunoastem ca fiind tulichine.


Tu ce zici?