No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

15 sfaturi privind plantarea in ghivece (I)

Ultima modificare: 2010-06-20 | Primul publicat: 2010-06-02
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
15 sfaturi privind plantarea in ghivece (I)
Aranjarea grupelor de plante din ghivece e asemanatoare insiruirii de poze sau mutarii de mobila. Nu fiti timizi schimbati mereu locul ghivecelor. Insa, amintiti-va cel mai important lucru: rezultatele ar trebui sa va fie pe plac.


Inainte de a incepe


Ganditi-va la diferitele forme de plante pe care le folositi fie ca sunt ele in recipiente individuale, mixte sau multiple. Ganditi-va la formele plantelor si folositi aceste forme pentru a se completa si a contrasta intre ele. Formele plantelor sunt impartite in diferite categorii. Spre exemplu: plante inalte si cu tepi, cum ar fi gura leului si Placostylus bollonsi sau plante cu forme rotunjite, cum ar fi primulele si levantica. Plantele agatatoare pe care le puteti folosi sunt iedera sau lobelia.

 

 

Levantica
Levantica


Sfaturi


1. Repetarea acelorasi culori sau plante este o buna modalitate de a obtine un aspect implinit. De exemplu, folositi galbenelele asezate in grupulete de ghivece la inceputul aleilor si pe veranda. Desigur, folosirea lor cu moderatie este necesara. Exagerand cu repetarea florilor sau a culorilor - de exemplu, o margine de alee lunga cu primule, alternand culorile alb si rosu - poate sa arate ca si o uriasa bomboana pe bat.

2. Daca aveti de amenajat o zona restransa, incepeti prin folosirea unor combinatii de ghivece (de exemplu, cele de teracota) de diferite marimi. Incercati sa faceti ca doua dintre recipiente sa fie mai mari decat restul. Daca doriti, puteti alege ca unul dintre recipiente sa fie lucioase.

3. Daca aveti o curte mare sau urmeaza sa faceti o cheltuiala pentru pavarea sa, folositi o multime de ghivece, combinand marimile, tipurile si formele lor. Grupati ghivecele asemanatoare cu plantele de acelasi fel. Nimic nu arata mai grozav primavara decat 3 ghivece de 35 cm, din teracota, umplute pana la refuz cu lalele rosii.

4. In balcoane (in zonele cu climat bland) creati-va o zona intima, prin amenajarea unor ghivece cu bambus sau dafin.

 

o gradina la tine in balcon
o gradina la tine in balcon

 

5. Pozitionati cateva dintre ghivece mai la inaltime decat celelalte; realizati acestu lucru cu ajutorul catorva caramizi sau folositi suporturile de plante. Inaltimea adauga o accentuare a aspectului si pozitioneaza planta la un nivel mai usor vizibil.

6. Atarnati recipientele. Nu exista o cale mai usoara si mai rapida de a pozitiona florile la nivelul ochilor decat aceasta. Folositi suporturi de atarnat din lemn, plastic sau din cablu. Asigurati-va ca suporturile sunt destul de rezistente, deoarece planta ia in greutate pe masura ce creste, ca sa nu mai mentionam greutatea pe care o capata ghiveciul dupa ce udati pamantul. Folositi flori precum bougainvillea (o planta asemanatoare vitei de vie, ce face flori viu colorate atunci cand infloreste). Pe un zid gol si umbros, agatati cosulete sectionate in doua (cel putin trei, pozitionate la inaltimi diferite) si umplute cu begonii si primule infloritoare, completandu-le cu feriga si diferite plante verzi.


Continuarea in cea de-a doua parte a articolului "15 sfaturi privind plantarea in ghivece!"


Tu ce zici?