Am plantat anul trecut o mini livada de 100 de pomi pe un teren de 3000 m2. S-au prins 92 si au inmugurit si au infrunzit. Primii s-au inbolnavit ciresii.
In timpul iernii in zile cu temperaturi ce depasesc 0 grade celsius (februarie inceputul lui martie este timpul favorabil) se efectueaza stropiri cu ulei horticol si zeama bordeleza. Uleiul horticol se administreaza inainte de aparitia mugurilor. Tratamentele cu zeama bordeleza se pot efectua pana inainte de pleznirea mugurilor.
Genul cuprinde peste 15 specii anuale sau rustice. Este originară din Mexic. Numele plantei vine de la botanistul german Johann Gottfried Zinn. Cârciumăreasa se foloseşte în spaţiile verzi ca pete de culoare, în ronduri, rabate şi ca flori tăiate. Datorită multitudinii de culori şi tipuri de creştere se pot face combinaţii decorative numai din ele.
Specii şi varietăţi Zinia:
Zinnia elegans (Cârciumăreasă)
Este specia cea mai răspândită în cultură din cadrul acestui gen. Ajunge la înălţimea de 25-100 cm. Tija florală este rigidă şi acoperită de peri aspri, frunzele sunt sesile, oval alungite, păroase, aşezate opus. Florile sunt grupate în mari şi frumoase capitule, divers colorate.
Plantă mai puţin răspândită la noi decât specia precedentă. Este ramificată la bază, ajunge la înălţimea de 25-45 cm, şi este acoperită cu peri aspri. Înfloreşte din iunie până în octombrie. În cultură există şi soiuri cu flori involte diferit colorate.
Zinnia se înmulţeşte prin seminţe. Semănatul se face la jumătatea lunii martie în răsadniţe temperate sau în sere în lădiţe, în amestec format din pământ de frunze sau de grădină şi nisip în proporţii egale. Plantele răsar în 8-10 zile. După 14-15 zile se repică în ghivece cu diametrul de 5-6 cm sau în cuburi nutritive de 6x6 cm.
Se plantează la loc definitiv după ce a trecut pericolul brumelor târzii, la distanţa de 25-50 cm în funcţie de soi. Zinnia poate fi semănată şi afară pe brazde la începutul lunii mai într-un pământ uşor expus la soare.
Praşile: pe toată perioada de vegetaţie, cu frecvenţă mai mare imediat după înfiinţarea culturilor. Se mobilizează solul la 8-9 cm adâncime urmărind aerisirea la nivelul sistemului radicular şi distrugerea buruienilor
Irigarea: în momentul când în sol se înregistrează un deficit de umiditate se impune intervenţia noastră pentru echilibrarea nivelului hidric pentru udări suplimentare. Cantitatea de apă care se dă la o udare oscilează între 10-15 l/m² şi paote fi administrată prin aspersiune cu furtunule sau pe brazde după ce plantele au înflorit.
Combaterea bolilor şi dăunătorilor la Cârciumăreasa:
Pretenţii faţă de condiţiile de mediu ale Cârciumăresei:
Sunt plante pretenţioase faţă de lumină şi căldură, de aceea se amplasează pe terenuri cu expoziţie sudică sau vestică. Preferă solurile uşoare, cu pH cuprins între 6.4- 6.8. Sunt rezistente la secetă dar dacă aceasta se prelungeşte foarte mult plantele îşi pierd aspectul decorativ. Prima brumă care apare distruge plantele.
Alatura-te comunitatii noastre. INREGISTRAREA e foarte simpla. Trebuie doar sa-ti alegi un nume de utilizator, scrie adresa ta de e- mail, parola preferata si asteapta mailul de confirmare. Odata ce ai confirmat contul, lucrurile devin tot mai simple. Bine ai venit!