No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Gradina in culori

Ultima modificare: 2010-03-09 | Primul publicat: 2010-03-09
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Gradina in culori
E momentul sa ne facem planuri pentru gradina de vara?Desigur! Caci ochiul boului, galbenelele, creasta cocosului, albastrelele, cleomele si multe alte specii pot fi semanate in saptamanile care urmeaza. Cu ajutorul soiurilor noi in culori la moda se poate incepe un experiment interesant in gradinile voastre.

Gusturile cromatice se schimba. Chiar daca nu ne dam seama in mod constient, treptat culorile pe care le vedem in jur ajung sa ne placa si noua. 

Rozul este in acest sezon culoarea pentru toti cei care prefera nuantele intense. Nalbele sau gura leului in nuante de roz emana energie si creaza o stare de optimism si buna dispozitie.

Albul este asociat cu lumina, bunatatea, inocenta, puritatea, curatenia. Daca se imbina culoarea si aspectul rustic al florilor albe, cum se intampla la unele soiuri de maci sau la borceagul parfumat cu flori albe, atunci stratul din gradina capata farmecul specific gradinilor de la tara.

Violetul este o culoare misterioasa, asociata cu spiritualitatea si nobilitatea. In diferitele sale nuante, de la mov deschis pana la mov inchis, ea este prezenta la multe plante de strat si de ghiveci. Ganditi-va doar la verbene sau petunii.

Portocaliul este culoarea cea mai calda a spectrului cromatic. Degaja caldura, si o senzatie de familiaritate. Culoarea soarelui care apune se regaseste la macii islandezi, craite si galbenele.


Semanatul florilor de vara este cea mai buna modalitate de a obtine soiuri diferite de plante. Dar semanatul este recomandat tuturor celor ce vor sa incerce ceva deosebit sau celor ce pur si simplu vor sa vada cum lucrarea mainilor lor aduce roada..

Semanarea florilor de vara


Pentru ca semintele sa incolteasca cat mai repede e nevoie ca locul sa fie cald, luminos si cu o umiditate ridicata a aerului; se recomanda luna martie.  
Semintele fine se presara uniform si nu foarte dese intr-un ghiveci cu pamant proaspat. Se acopera cu pamant si se stropesc regulat in saptamanile ce urmeaza, impiedincand uscarea pamantului.
Semintele mai mari se vor pune intr-un borcan cu apa 2-3 zile pentru a se umfla. Se planteaza apoi separat in ghivece mici, astfel plantele nu trebuie rarite ulterior.

Cine incepe bine sfarseste frumos 

In scurta vreme dupa ce semintele incoltesc planturile sunt inghesuite. Astfel pentru buna lor dezvoltare trebuie rarite: rasadurile se scot din pamant, se separa si se replanteaza fie in alte ghivece, fie la distanta mai mare unele de altele.

Culorile ideale pentru acest sezon de vara!

  • Roz


1. Brebenocul este este o planta folosita in medicina chinezeasca in tratarea unor boli precum diabetul sau malaria. Sa-i dam o sansa atunci si pentru gradina noastra. 
2. Begonia este floarea perfecta pentru jardinierele din fata ferestrei
3. Lisianthus cu florile sale delicate aduce aminte de frumosii trandafiri.

begonia
begonia

lisianthus
lisianthus

brebenoc
brebenoc

 

  • Alb
  1. Cleomele Helen Campbell au un miros parfumat ce dureaza intreaga vara. Se planteaza intre lunile aprilie si mai.
  2. Florile albe pe care le fac Allysum maritimum sunt fermecatoare in gradina, asezate in fata soarelui.
  3. Impatiens, sau cum i se mai spune pe la noi: Sporul casei este o floare ce arata si se dezvolta bine la umbra.

allysum
allysum

cleome
cleome

impatiens
impatiens

  • Lila
  1. Browallia sau Floarea ametist are un farmec aparte cu floricele sale in forma de stea.
  2. Petunia este una dintre florile clasice care innobileaza orice gradina, jardiniera sau ghiveci
  3. Margareta este o floarea remarcabila: pe langa culoarea superba e toleranta la caldura si seceta.

petunia

petunia

browallia
browallia

margareta
margareta

  • Portocaliu
  1. Frumoasele craite rezista bine la seceta, si se pot planta in umbra.
  2. Pe langa frumusetea delicata a florilor, Calendula este o importanta planta medicinala folosita la producerea unei palete largi de unguente medicinale.
  3. Suzana cu ochi negri (Tunbergia) isi mosteneste numele din legenda unei fete in cautarea iubitului ei. Floarea cu petalele portocalii si mijlocul negru este minunat.

galbenele
galbenele

suzana cu ochi negri
suzana cu ochi negri

craite
craite


Tu ce zici?