No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Gradini urbane

Ultima modificare: 2010-03-22 | Primul publicat: 2010-03-22
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Gradini urbane
Conceptul de gradini urbane nu se refera la conceptul de stil peisagistic clasic. A devenit foarte raspandit in a doua jumatate a secolului al XX-lea, si nu ii este specifica o singura imagistica.

In anii 70 orasele din intreaga lume s-au marit anormal de mult. Pentru asezarea mai multor milioane de locuitori, s-au construit locuinte sociale, iar in zonele mai bogate cartiere rezidentiale. Aceasta lume aglomerata de beton si asfalt a starnit multor persoane dorinta de a trai mai aproape de natura.

Oamenii au incercat sa-si inverzeasca locuintele prin plantarea florilor, plasandu-le astfel in vase de lemn, piatra, beton si plastic, pe terasa, acoperis sau in fata intrarii. Declinul inevitabil al zonelor urbane verzi a marit aceasta nevoie.
Astfel au devenit aproape universale diferitele tipuri de "plantari" din jurul cladirilor oraselor, formandu-se asa-numitele "gradini urbane".


Gradinile-terasa


Acum, sunt frecvente cazurile in care, cele mai multe case dar si alte tipuri de locuinte au terase. Constructia in sine, fara amenajari, este extrem de rece si fara viata. Acest spatiu geometric rigid, poate fi inviat cu ajutorul plantelor, dar multe sunt exemplele alarmante, care ingrozesc simtul estetic al privitorului. Cele mai comune sunt ghivecele din plastic cu muscate sau alte flori de o vara, atarnand pe marginea terasei.

Acest lucru este mai mult decat nimic, dar cu acelasi efort material si munca fizica, va stau la dispozitie aranjamente florale mult mai frumoase, mai durabile si mai armonizate cu mediul inconjurator.


O muscata colorata sau o multime de petunii se potrivesc perfect  mediului construit cu caracterul Biedermeier. Creaza o unitate perfecta cu cladirile austriacului Hallstatt si ale satelor din secolele XVIII-XIX din Tirol, frumos decorate cu piatra si lemn dantelat.


Intr-o cladire cu zece etaje din panel, unde liniile monotone ale formelor geometrice se repeta, adunaturi de lucruri au fost expuse pe un balcon iar pe cealalt sunt vizibile flori in plina expansiune. Toate acestea transforma peisajul intr-o imagine grotesca. In plus, forma inchisa, puternic accentuata a vasului din plastic, care taie posibilitatea ilustrarii unitatii dintre aranjamentului floral si mediul inconjurator, nu va avea efectul unui impact pozitiv si nu va avea un efect asupra ambiantei constructiei.

 

 

Care este solutia?


Dupa cum am scris si in partea introductiva: trebuie atinsa armonia dintre formele construite si lumea culorilor. Nu utilizati materiale din plastic pentru a face aranjamente florale din plante vesnic verzi si pitice, sau din plante perene tinere si moderne. Folositi in schimb materiale naturale pentru stocarea plantelor (vase din lemn, lut si piatra). Costurile investitiei unei astfel de plantari este mai mare decat cel necesar plantarii unei muscate sau a altei plante anuale. Daca luam in considerare faptul ca muscatele si celelalte plante anuale trebuie cumparate in fiecare an, din lipsa spatiului pentru iernat, in cativa ani, plantarea pomilor pitici va fi mai ieftina.

 

 

Gradinile de pe acoperis

 

Una din cele mai populare "inverziri" ale mediului urban este constructia gradinilor pe acoperisuri. Proiectarea si construirea lor necesita prezenta unui specialist profesionist. Cele mai importante aspecte: sarcina statica, rezolvarea perfecta si garantata a problemelor de drenaj ale apei (pe termen lung), alegerea plantelor potrivite.

Din aceasta perspectiva, putem construi o gradina mare pe acoperis, ale carei plante (ierburi rezistente la seceta, Yucca, cactusi rezistenti la frig, arbusti din desert) se multumesc cu precipitatiile naturale (500-550 mm / an). La construirea intensiva a acoperisului este inevitabila instalarea sistemului de irigare (prin picurare sau cu micro-duze). In ambele cazuri trebuie sa fie luata in considerare la selectia de soiuri, sa nu alegem plantele care au o crestere agresiva a radacinii. Un aspect important al constructiei, este sa clarificam inainte cu vecinii si cu administratorul cladirii, circumstantele construirii, si sa selectam acei contractanti care sa tina cont de cererile si conditiile impuse de conducere (curatarea zilnica, folosirea liftului, etc.). Cu acestia, putem minimaliza conflictele, chiar daca nu le putem evita complet.

 

gradina atrium

 

Gradina Atrium


La intrarea in cladiri, intre locurile de parcare, la captusirea gardurilor, putem planta aranjamente florale in vase care stau pe pamant, in jgeaburi construite din piatra naturala sau din turba, sau in insulite nepavate. Scopul este acela de a sensibiliza, de a sublinia intrarea principala, de a dezvolta o armonie intre materialul si culoarea constructiei si designul gradinii.

 

 

Gradinile urbane, portiuni de gradina

 

Plantele vii decoreaza, rup rigiditatea si inertia mediului artificial construit. O gradina din pietre, postata langa o scara urcatoare, o compozitie de plante si pietre naturale plasata langa parcarea unui bloc modern, il transforma in ceva viu si da o noua calitate mediului.

 

gradina Budapesta

 

Cladirea noua din imagine, din sectorul VII al Budapestei, se gaseste la cateva strazi de Gara de Est. Ea, in sine, creaza o lume completa, cararile separatoare din piatra si aschiile de brad maronii-roscate se leaga organic de forma cladirii.
Prezenta sa inca creaza surprize, in mod regulat, noilor vizitatori, si, desigur, mareste valoarea locuintelor.
Formatia alcatuita din piatra si din plante, poate intr-adevar, sa reproduca in mod eficient unitatea inseparabila a pamantului, a muntilor din jur, a apei, a atmosferei.
De noi depinde insa, daca ne straduim sa atingem perfectiunea sau ne multumim cu sfaturi slabe sau solutii incomplete.


Tu ce zici?