No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
 
 
 

Minigradina botanica

Ultima modificare: 2010-06-23 | Primul publicat: 2010-05-26
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Minigradina botanica
Aranjamentul floral in miniatura este la fel de elegant ca si o gradina botanica, avand avantajul de a fi la tine acasa. Poti sa-ti construiesti o mini-sera realizand o combinatie de plante inalte si agatatoare,precum si de culori si frunzis.


Instructiuni de plantare


  1. Pentru aranjamentul floral, alege plante mici, din ghivece de 5-8 cm. Fa o combinatie de plante agatatoare, inalte, precum si combinatii de culori si frunzis.
  2. Daca planta este prea mare, poti linistit sa rupi o parte din ea.
  3. Poti adauga pamant daca trebuie (orice fel de pamant este bun), iar pentru efect, langa planta ( pe pamant) poti imprastia niste seminte de muschi.
  4. Inlatura orice frunzis care atinge sticla aranjamentului. Astfel elimini dezvoltarea bacteriilor si contaminarea aranjamentului. Poti adauga pietre, ghinzi, frunze uscate, crengute sau alte elemente naturale pentru a creste efectul decorativ.

 

Mix de flori
Mix de floriSfaturi


  • Aseaza mini-sera in lumina difuza ( sticla se incalzeste prea tare in lumina puternica).
  • Uda bine plantele atunci cand le pui in mini-sera.
  • S-ar putea sa nu mai fie nevoie sa le uzi timp de cateva luni. Doar pastreaza solul umed. Tunde planta de cate ori este nevoie si inlatura orice frunza sau floare decolorata.

Multe plante iubesc umiditatea din mini-sere, dar unele pot dezvolta probleme daca nu au exista  o buna circulatie a aerului. E bine sa inlaturi sticla ( de pe aranjament) 2-3 ore la interval de cateva zile, pentru a preveni problemele de mucegai sau dezvoltarea ciupercilor, mai ales in cazul plantelor cu floare.

 

Fa un iaz!

 

Recreaza un iaz in mini-sera ta folosind nuferi. Acestia au nevoie de mult spatiu, apa calda si soare ca sa se dezvolte deci considera acest aranjament drept unul temporar. De fapt , poti ancora plantele direct in pietre, fara sa mai fie nevoie de pamant. Dupa o saptamana sau doua ( dupa ce nu mai au floare), poti sa muti nuferii intr-un iaz in aer liber. Asigura-te ca temperatura apei ramane la 21-22°Celsius.

 

 

nuferi
nuferi

 

 

Violetele africane (Saintpaulia) sunt exemplul perfect. Plaseaza-le in borcane mici sau pahare cu capacele din sticla colorata pentru ca astfel, violetele vor arata ca niste mici bijuterii sub sticla.

 

 

Saintpaulia
Saintpaulia

 

Planteaza violetele prin plasarea unei singure radacini in solul umed si aseaza capacul. Pune recipientul intr-un loc ferit de soare.Inainte de a incepe sa creasca, rasadul se va fixa in pamant si va creste transformandu-se intr-o planta sanatoasa care ar trebui replantata inainte ca frunzele sa atinga sticla recipientului. O buna modalitate de a uda terariile este cu un burete imbibat in apa, plasat pe fundul recipientului astfel incat sa nu perturbe solul sau planta.

 

Creste cactusi in sera!

 

Cactusul are nevoie de lumina directa a soarelui. Pamantul trebuie sa fie destul de uscat  (dar ai grija sa nu fie prea uscat).Daca solul/nisipul este prea umed iti vei da seama dupa condensul format. Pentru a elimina umiditatea este suficient sa scoti capacul.

Fa o combinatie din mai multi cactusi si pune-i intr-un vas cu diametrul mai mare, captusit cu muschi,  pentru a crea efectul de gradina botanica. Dar nu uita ca sunt plante desertice asa ca isi vor depozita apa in frunze. Tine plantele intr-un loc cald, uscat si fara curent.

 


Tu ce zici?