No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Solanum dulcamara

Ultima modificare: 2010-10-06 | Primul publicat: 2010-10-05
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Solanum dulcamara
"Ce reprezinta un nume?" intreba marele Shakespeare, in piesa de teatru "Romeo si Julieta", vorbind despre trandafir. Astfel intrebam si noi azi: ce este plana solanum dulcamera sau lascniciorul? Fata de trandafir, lasniciorul si-a castigat reputatia datorita naturii sale duale: desi este frumoasa este foarte daunatoare.

Explicatia este mai putin poetica. In articolul despre vita salbtica vorbeam despre confuzia care se face adeseori intre vitele salbatice dulci-amare Celastrus orbiculatus si Celastrus scadens. Inainte de a dezvalui de unde vine denumirea de "dulci -amare" va trebui sa prezentam o alta planta, apartinand familiei Solanaceae, numita lasnicior - Solanum dulcamara.

Fructele acestei plante sunt supuse unor schimbari interesante de culoare in timpul sezonului de dezvoltare. La inceput sunt verzi, apoi se schimba in galben, mai tarziu in portocaliu si cand sunt maturi devin rosii. Plantele arata adeseori multicolore, deoarece nu toate fructele ajung sa se dezvolte deodata, in aceeasi perioada. Deci, nu este ceva neobisnuit sa vezi un lasnicior cu fructe de 3-4 culori diferite. Aceasta planta are fructe otravitoare, spre deosebire de vitele americana si orientala.

 

Solanum Dulcamara
Solanum Dulcamara

 

In mod interesant, ambele, atat celastrus scadens, cat si lasniciorul (solanum dulcamara) au fost considerate plante medicinale in secolul al XIX-lea. In cazul lui Celastrus scadens, scoarta a fost adunata de botanisti, in timp ce de la lasnicior ramurile erau cele pretuite. Toate trei vitele salbatice dulci-amare era folosite ca diuretice.

De unde vine derivatia adjectivului "dulce-amar"? Revista King`s American Dispensatory spune urmatorul lucru despre lasnicior: "ramurile trebuiesc culese in toamna, dupa caderea frunzisurilor; au un miros neplacut, care se pierde prin uscare; iar gustul lor este amarui, urmat de putin un gust mai dulceag si putin acrisor." Aceeasi sursa descopera cum Celastrus scadens a fost considerat ca fiind dulce-amar: "Scoarta este amaruie, apoi putin dulceag, dar mai degraba gretos la gust."

Deci, daca ambele au un gust dulce-amarui, de ce lasniciorul (Solanum dulcamara) este considerat ca fiind vita de vie dulce-amara, iar Celastrus scadens este considerata ca o falsa vita de vie dulce-amara? Raspunsul este dat de partea latina a cuvintelor. Dulcamara care este compus din doua cuvinte latine care inseamna "dulce", respectiv "amar". Lasniciorul a fost descoperit si clasificat primul de catre botanisti. Cand au descoperit proprietatile scoartei de Celastrus scadens, numele de "dulce-amarui" fusese deja revendicat. Pentru Celastrus orbiculatus atata vreme cat si vita "dulce-amara" si falsa vita "dulce-amara" au fost deja folosite pentru numele altor plante, solutia a fost sa i se foloseasca numele de origine - Orient - vita de vie salbatica dulce-amara orientala.

celastrus scadens

 

Asa ca dupa cum poti observa, cand cineva incepe sa vorbeasca despre vitele salbatice dulci-amare, conversatia devine fara indoiala destul de vaga: numele obisnuit nu-ti da o informatie suficienta pentru o discutie. Confuzia care am amintit-o mai sus, ofera un exemplu viu care ne explica motivul pentru care se folosesc denumirile stiintifice ale plantelor in cadrul articolelor.


Tu ce zici?