No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Cum sa facem un gard viu din rozmarin?

Ultima modificare: 2010-04-29 | Primul publicat: 2010-04-29
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Cum sa facem un gard viu din rozmarin?
Pretuit in bucatarie pentru frunzele sale aromatice, rozmarinul este la fel de folositor in gradina, pentru caracteristicile tufei si pentru culoarea vie a florilor. Aceasta planta poate forma garduri vii si se poate întalni în gradina de verdeturi.

Rozmarinul este o planta rezistenta, cu frunze persistente in aproape toate regiunile, cu flori, frunze si tulpini foarte aromate. Este atat de adaptabila incat poate fi crescuta ca o mica planta langa ziduri sau ca un gard viu scund, care delimiteaza o parte a gradinii.

Originar din zona Marii Mediterane, va creste perfect pe soluri nisipoase sau sarace pana la moderat de fertile, bine drenate. De fapt, plantele chiar infloresc mai bine in sol sarac, dar trebuie sa fie plasate in plin soare.

Plantele tind sa devina prea inalte si rasfirate, iar uneori se prabusesc, pentru ca sistemul fragil de radacini nu le mai poate sustine. In locuri expuse la vant, le merge mult mai bine daca sunt crescute ca plante de perete.

 

rozmarin

 

Cele mai cultivate sunt Rosmarinus officinalis sau una dintre numeroasele sale varietati. Formeaza o tufa compacta, densa, de circa 1,5 m inaltime si diametru, cu crestere erecta. Specia si majoritatea varietatilor au frunze subtiri, aromatice, verzi-inchis pe partea superioara si acoperite cu un puf alb pe partea inferioara. Varietatea R. officinalis „Aureus" are frunzis patat cu verde si galben. Florile mici, tubulare, aromatice se formeaza de-a lungul tulpinii in grupuri mici de pana la trei, de la mijlocul primaverii pana la inceputul verii si toamna. Culorile florilor variaza de la albastru-purpuriu (cea mai comuna culoare) la albastru intens, roz si alb.

 

Rosmarinus officinalis

Formeaza o tufa densa cu crestere erecta si tulpini incalcite. Planta se distruge deseori in centru cand imbatraneste, iar tulpinile crapa si se rup. Tulpinile subtiri sunt acoperite cu frunze dese, inguste, liniare, verzi-inchis, pieloase, aromate si acoperite cu puf pe partea inferioara. De la mijlocul primaverii pana la inceputul verii si din nou toamna, apar de-a lungul tulpinilor flori mici, albastru-deschis, tubulare, in grupuri de pana la trei.

 

Rosmarinus officinalis
Rosmarinus officinalis

 

Cum se tunde rozmarinul?

 

Taierea de formare

In ansamblu, platele ar trebui lasate sa se dezvolte natural. Taierea poate fi necesara pentru a le mentine echilibrate. Dupa plantare, inlaturati orice, crestere slaba sau vatamata.Taiati toate tulpinile excesiv de viguroase.

 

Taierea de intretinere

Incercati sa mentineti plantele echilibrate, taind tulpinile prea viguroase si rarind tulpinile incalcite, aglomerate. Inlaturati toate tulpinile rupte sau vatamate cand le observati. Rariti tulpinile supranumerare, taindu-le dupa inflorire. Scurtati toate tulpinile puternice, viguroase, taind ultima treime din fiecare.

 

Taierea de remediere

Plantele mai batrane tind sa devina golase si slab foliate la baza, expunand scoarta batrana, marcata de fisuri si crapaturi adanci. Ele vor raspunde de obicei bine la taiere severa. Taiati planta pana la un schelet de tulpini puternice, pana la 30-60 cm de la sol, la mijlocul primaverii.


Tu ce zici?