Se poate creste in Romania salvia divinorum?
Dupa cunostintele noastre este o planta cu unele intrebuintari dubioase. Pentru a cultiva astfel de plante este nevoie de autorizatie de la Autoritati.
Citeste tot raspunsul »
Majoritatea plantelor cu bulbi sunt mai frumoase atunci cant sunt sadite in grupuri. Ceea ce este valabil la scara mare este, evident, valabil si la scara mica: pentru a obtine multe flori, bulbii se planteaza stransi unul langa celalalt. Dezavantajul metodei este ca in ghivecele stramte bulbii nu se maturizeaza indeajuns. In cazul in care pe langa terasa avem si o gradina, plantele se scot din ghivece dupa ce florile s-au ofilit si se planteaza in straturile de flori unde se vor retrage linistite in bulbi. Doar asa putem fi siguri ca anul urmator vor mai face flori.
![]() |
zambile in ghiveci |
In gradinile cu ghivece nu se planteaza soiuri de narcise si lalele inalte deoarece tulpinile lungi pot fi usor rupte de vant sau furtuna. Se aleg soiuri cu tulpina scurta si florile inmiresmate - cum este narcisa „Tete a tete" - astfel nu doar vazul ne va fi rasfatat de multitudinea de flori din balcon ci si mirosul.
In general putem alege din doua posibilitati in momentul in care dorim sa plantam in ghivece. Se pot constitui privelisti minunate daca se planteaza mai multe varietati de plante din acelasi soi intr-un singur ghiveci. Ghiveciul al carui planta este inflorita va fi asezat in fata pe balcon. Soiurile se aleg in asa fel incat in acelasi ghiveci sa avem varietati care infloresc timpuriu, mediu si tardiv. O alta posibilitate este sa sadim mai multe soiuri in acelasi ghiveci - in acest caz vom fi atenti ca plantele sa se asorteze atat in inaltime cat si la nivelul coloritului. O varianta clasica este plantarea lalelelor rosii, narciselor galbene si a zambilelor albastre.
In acelasi timp, esenta acestei metode numita si „metoda sandvici" este ca sa se planteze flori de diferite marimi, in scara. Munca incepe prin a plasa o bucata de argila pe scurgerea ghiveciului, apoi se face un strat de drenaj din bilute de argila arse sau pietris - pentru ca apa sa nu stagneze.
In punctul cel mai adanc se pun bulbii narciselor - se va semnala prezenta lor cu bete, ca sa stim unde sa punem urmatorul rand in momentul in care vor fi acoperiti de pamant. Dupa narcise, urmeaza lalelele. Fiecare rand de bulbi se acopera cu pamant si se taseaza prin apasare usoara. In stratul superior se aseaza bulbii mici, cei de sofran sau de cocosei, numiti si ceapa ciorii.
Un ansamblu placut formeaza florile albe ale ghiocelului cu albastrul irisilor din varietatea "Iris reticulata", si nu vom uita clasicele luscute si piciorul cocosului.
![]() |
E mai bine sa fie plantati in ghivece si crinii, mai ales cei orientali, care sunt mai sensibili. In continuare, pot fi pusi impreuna cu ghiveciul in stratul de flori sau ii putem plasa printre celelalte ghivece din balcon sau terasa. Toamna ghiveciul se aduce in casa si va ierna intr-un loc racoros si umed - de exemplu in pivnita. Acest lucru este valabil si pentru daliile pitice de genul Mignon, respectiv Top-Mix.
Putem face un loc atractiv in gradina daca pe langa ghivecele obisnuite asezam si unele din piatra sau teracota. Le putem aseza intr-un loc vizibil, chiar batator la ochi, sau in straturile de flori. In loc de ghivece se pot utiliza si cosuri daca se captusesc cu o folie impermeabila. Foarte important - in locul cel mai adanc al cosului se face o scurgere, pentru ca apa sa nu stagneze sub radacini
![]() |
Crinii sensibili se simt mai bine in ghivece decat in gradina, deoarece acestea ii protejeaza mult mai bine: astfel ierneaza usor intr-un loc unde nu exista riscul ca bulbii sensibili sa inghete. Chiar daca ii plantam in ghivece, crinii ne vor fi recunoscatori daca zona radacinilor va fi la umbra. Nu le place daca sunt si alte plante in ghiveci, deci crinii for fi plantati doar singuri, fara alte soiuri. O solutie de mijloc este ca ghiveciul cu crini sa fie plasat in altul mai mare, si sa fie inconjurat de flori de vara.
![]() |
flori cu bulbi |
Acest articol ne-a fost oferit de Editura Casa. Mai multe puteti citi in cartea "Flori cu bulbi" pe care o puteti comanda aici!