No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Despre narcise

Ultima modificare: 2010-09-30 | Primul publicat: 2010-09-28
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Despre narcise
Narcisele sunt printre primele flori ce infloresc primavara. Aduc cu ele promisiunea vremii calde si o explozie de culoare in peisajul inca mohorat al curtii si straturilor de flori. Apartin genului Narcissus si sunt originare din padurile Europei.

Ca si alte plante cu bulbi, narcisele sunt usor de cultivat. Semanati cateva in stratul de flori toamna si iata... se trezesc la viata, stralucitoare primavara. Sunt perfecte pentru incoltirea fortata a bulbilor in casa. Asa cum bine stiti, narcisele sunt foarte la moda taiate si puse in vaze.

In Romania exista mai multe poiene cu narcise declarate rezervatii botanice. Asa este de exemplu rezervatia de la Dumbrava Vadului, la 60 km de Brasov, numita Poiana Narciselor care are o suprafata de 400 de hectare.

 

rezervatia poiana narciselor

 

Inmultirea narciselor


Narcisele se inmultesc prin bulbi. Alegeti unii de calitate, care nu sunt uscati. Cu cat sunt mai mari, cu atat mai mai mare va fi planta si floarea in primavara urmatoare. Dupa aproximativ 2 ani dezgropati-i, separati-i si replantati-i.

 

narcissus jonquilla
Narcissus jonquilla

 

Cultivarea narciselor

 

Plantati bulbii de narcise toamna cu aproximativ 2-4 saptamani inainte de inghet pentru a permite radacinilor sa se dezvolte sub pamant, la o adancime de 15-20 cm si o distanta de 8-15 cm intre plante. Retineti ca narcisele cresc si daca sunt putin mai aglomerate.

Puneti putin ingrasamant in groapa in timpul plantarii, iar in cazul straturilor existente deja, puneti ingrasamant deasupra solului. Puteti incerca sa-l amestecati usor in pamant, dar riscati sa loviti bulbii.

 

bulbi de narcisa
Bulbi de narcisa

 

Fiind originare din regiuni impadurite, narcisele se vor dezvolta mai bine in zone umbrite decat la soare. Dupa ce infloresc primavara, lasati plantele sa creasca pana se ofilesc frunzele. Au nevoie de timp - dupa ce infloresc - sa depoziteze nutrimente in bulbi pentru anul urmator. Pentru a indeparta plantele ofilite, taiati-le la baza sau rasuciti frunzele, tragand usor.


Tu ce zici?