No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Despre zambile

Ultima modificare: 2010-10-02 | Primul publicat: 2010-10-01
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Despre zambile
Apartinand familiei Liliaceae, zambilele sunt niste flori stralucitoare si indraznete. Zambilele sunt numite "bulbi olandezi" desi ele nu sunt originare din Olanda ci din Turcia. In anii 1500, comerciantii au adus aceste plante in Europa, unde si-au gasit locul in solul si climatul olandez. De acolo au fost raspandite si in alte tari ale lumii, printre care si tara noastra.

Zambilele sunt flori de primavara frumoase si puternic parfumate. Exista o multime de varietati. In ceea ce priveste culorile, ele pot fi mov, albastre, albe, roz sau galbene. Sunt cultivate si iarna prin inflorire fortata, inseninand astfel casa sau biroul.

 

Inmultirea zambilelor

 

Zambilele se dezvolta din bulbi. Alegeti bulbi de zambile de calitate, care nu sunt uscati. Cu cat e mai mare bulbul, cu atat mai mai mare va fi planta si floarea in primavara urmatoare. Dezgropati bulbii dupa aproximativ 2 ani. Separati-i si replantati-i.

 

Ingrijirea zambilelor

 

Cultivarea zambilelor este usoara si distractiva. Cu putina atentie, bulbii vor  produce, spre mijlocul primaverii, flori de zambile minunat de fumoase si cu un parfum deosebit.

Plantati bulbii de zambile toamna, cu aproximativ 2-4 saptamani inainte de inghet pentru a permite radacinilor sa se dezvolte sub pamant. Plantati-i la o adancime de 15-20 cm, la distante de 8-15 cm. Pentru un efect artistic, asezati-i in grupuri, dar nu-i ingramaditi prea tare. Presarati putin ingrasamant pentru bulbi in groapa, in timpul plantarii. Pentru straturile existente, presarati ingrasamant pe deasupra solului. Puteti incerca sa-l amestecati usor in pamant, dar riscati sa loviti bulbii.

 

zambila
Zambila.

 

Zambilele se dezvolta bine in zone umbrite ca si la soare, dar cel mai bine le merge in zone insorite. Este indicat sa legati tulpinile de pari, ca sa nu fie indoite sau rupte de vanturile puternice de primavara.

Dupa ce infloresc primavara, lasati plantele sa creasca pana se ofilesc frunzele. Au nevoie de timp, dupa ce infloresc, sa depoziteze nutrimente in bulbi pentru anul urmator. Pentru a indeparta plantele ofilite, fie taiati-le la baza, fie rasuciti frunzele, tragand usor de ele.


Tu ce zici?