No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Gladiola - crinul sabie

Ultima modificare: 2010-10-02 | Primul publicat: 2010-10-01
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Gladiola - crinul sabie
Plantele din genul Gladiolus sunt cunoscute sub denumirea de gladiole sau “crini sabie" deoarece au frunze lungi, ascutite. Gladiolele nu apartin familiei crinilor, ci sunt inrudite cu irisii. Indiferent de denumirea pe care o folosim, gladiolele sunt printre cele mai populare flori cultivate in gradinile particulare.

Despre gladiole se spune ca provin din regiunile muntoase ale Americii de Sud, fiind cultivate de asemenea in America de Nord si Europa. Sunt usor de cultivat si produc flori frumoase, potrivite pentru gradini sau aranjamente florale, de unde si popularitatea lor.

Cu putina atentie, gladiolele vor inflori in spicuri inalte in luna august. Florile de gladiole sunt de culori foarte diverse, sau bicolore. Bobocii se vor deschide incepand din partea inferioara. Recoltati spicurile de gladiole inainte ca bobocii din partea superioara sa se deschida. Acestia se vor deschide in casa. Gladiolele cresc din tuberobulbi.

 

Ingrijire gladiole


Plantati gladiolele primavara, ele putand fi asezate pe randuri, sau in grupuri. Se dezvolta si daca sunt mai aglomerate, insa cresc mai mari daca au mai mult spatiu. Prefera soarele, solul fertil, moale si multa apa, putand fi amplasate si in zone unde este soare dimineata si umbra dupa-masa. Putin ingrasamant va stimula cresterea, mai ales daca solul este sarac.

Odata plantate, se dezvolta bine fara sa necesite prea multa atentie. Adaugati mulci pentru a retine apa si pentru a tine viermii departe de flori. Gladiolele cresc pana la 90-120 cm inaltime, dar nu sunt plante robuste: spicurile cu multe flori se pot indoi sau rupe. Protejati-le de vant pe cat posibil, legand spicurile de pari pentru a preveni daunele cauzate de vant.

 

gladiole

 

Inmultire gladiole


Probabil cunoasteti bulbii care produc bulbi mici sub bulbul-mama. Tuberobulbii produc noi tuberobulbi deasupra tuberobulbului-mama. Toamna dezgropati bulbii de gladiole, separati-i, spalati-i si uscati-i, apoi depozitati-i intr-un loc racoros, uscat si intunecat pana in primavara urmatoare cand pot fi replantati.


Tu ce zici?