No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Irisii - ingrijire si cultivare

Ultima modificare: 2010-10-25 | Primul publicat: 2010-10-25
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Irisii - ingrijire si cultivare
Cu sutele de soiuri cu flori de diferite culori si combinatii de culori, irisii sunt plante perene cunoscute si usor de cultivat. Soiurile inalte, care sunt mai des cultivate, au un aspect minunat plantate in spatele stratului de flori sau ca flori de vaza. Irisii se raspandesc rapid si pot invada teritoriul altor flori.

Soiuri de irisi

 

Exista sute de soiuri, ale caror flori se prezinta, in mod obisnuit, in cateva culori. Irisul germanica este cel mai popular. Irisii obisnuiti produc flori cu tulpini inalte si robuste, care arata bine in vazele cu flori. Soiurile pitice cresc mult mai scurte, mai putin decat 20 cm inaltime. Ei arata bine in straturi de flori si in jurul gradinilor stancoase.

 

Irisul - inmultire


Irisii sunt inmultiti atat prin seminte cat si prin separarea rizomilor. Rizomii, sunt usor separati si replantati. Rizomul arata ca un cartof lung, subtire cu radacini in partea inferioara. Cand transplantezi, separa rizomii. Ai grija sa ai cateva radacini si o frunza sau doua in fiecare sectiune. Planteaza rizomii aproape de suprafata cu radacinile dedesubt. Distanteaza plantele la aproximativ 30 cm . Ele vor umple repede spatiile.

 

Iris
Iris

 

Iris - cultivare


Daca vrei o intretinere usoara, o planta usor de cultivat, atunci ai ajuns unde trebuie. Irisilor le place soarele puternic, dar tolereaza bine si umbra partiala. Singura lor cerere este pamantul bine drenat pentru a evita putrezirea radacinilor. Nu este nevoie sa alegeti solul cel mai fertil din curtea ta si nici nu solicita o fertilizare puternica.

Mulciul din jurul plantelor va ajuta la combaterea buruienilor. Odata fixate, va trebui sa le uzi doar in perioada secetoasa a anului. Fertilizeaza ocazional.

Cand plantezi, asigura-te ca le pui intr-un loc unde irisii vor putea sa se dezvolte si sa supravietuiasca pentru ani de zile. Irisii se vor raspandi repede si vor trebui sa fie rarite sau divizate in mod regulat. Pentru a le divide, pur si simplu smulge cativa rizomi. Plantele ramase te vor recompensa cu o sanatate mai buna si cu flori mai mari. In privinta rizomilor ramasi....da-i prietenilor!

 

Floarea de Iris
Floarea de Iris



Boli si daunatori


Fiind plante viguroase, irisii nu sunt deranjati prea des de insecte. Ei pot fi afectati, ocazional, de gandacii sfredelitori ai radacinilor.

Irisii sunt rareori afectati de boli. Cea mai obisnuita problema este putrezirea radacinii, care este cauzata de solurile slab drenate. In pregatirea straturilor, asigura-te ca solul este afanat si bine drenat. Inalta nivelul pamantului daca este necesar. De asemenea adauga nisip si gunoi de grajd daca ai sol argilos.


Tu ce zici?