No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Liatris

Ultima modificare: 2010-11-04 | Primul publicat: 2010-11-04
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Liatris
Indiferent daca numesti aceasta planta Liatris sau "stea stralucitoare", cu siguranta iti va placea aspectul ei maiestuos si faptul ca este usor de cultivat. Vei putea folosi florile ei pentru vaze sau aranjamente uscate.

Liatris este o planta perena originara din America, din zona aflata la estul Muntilor Stancosi, putand sa creasca pana la o inaltime de 1,5 m, in functie de de conditiile pe care le are si de varietatea din care face parte.  Produce spicuri lungi cu flori mov. Spre deosebire de majoritatea florilor cu inflorescente racemoase, Liatris infloreste de la varf spre baza. Frunzele sunt verzi, cu o textura delicata si o culoare asemanatoare cu bronzul in perioada de toamna. Este o planta aspectuosa in vaze de flori si in aranjamente florale proaspete sau uscate.

 

Flori de Liatris
Flori de Liatris

 


Liatris - inmultire


Liatris se inmulteste prin tuberobulbi sau rizomi (depinde din ce subgrupa face parte). Dupa cativa ani, grupul de plante trebuie dezgropat si separat. Exista si varianta inmultirii din seminte, insa va inflori doar in al doilea an dupa ce l-ai plantat.

 

Muguri de Liatris
Muguri de Liatris

 

Liatris - cultivare


Este usor de cultivat, preferand soarele, insa tolereaza si umbra partiala. Ii place solul umed, bogat, care are un drenaj bun, insa se adapteaza usor la diferite tipuri de sol, fiind insa foarte important ca solul sa nu fie umed perioade lungi de timp, deoarece radacinile vor putrezi.

Mentine o distanta intre plante de 30-38 de cm si uda-le doar daca solul este uscat. Adauga un  strat  organic protector pe sol (mulci) pentru a tine la departare buruienile, iar planta ta de Liatris va creste aproape fara sa aiba nevoie de ingrijire. Aplica un ingrasamant universal, dupa perioada de inflorire.

 

Inflorescenta de Liatris
Inflorescenta de Liatris

 

Dupa cativa ani, manunchiurile de flori trebuie separate. Separa rizomii folosind un cutit ascutit, asigurandu-te ca pe fiecare segment se gaseste cel putin un ,,ochi'', apoi replanteaza-i, pastrand o distanta de 30-38 de cm intre ei.

 

Boli si daunatori


Nu ar trebui sa ai mari probleme cu insectele. Ocazional pot aparea pete pe frunze sau mucegai cenusiu. Este important sa nu lasi radacinile mult timp in sol umed. Evita sa le plantezi in zone joase, care nu au un drenaj corespunzator.


Tu ce zici?