No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
 
 
 

Mirabilis jalapa

Ultima modificare: 2010-10-07 | Primul publicat: 2010-10-07
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Mirabilis jalapa
Mirabilis Jalapa (barba imparatului) este o planta frumoasa cu flori vii in forma de trompeta. Englezii o numesc "floarea de la ora patru" pentru ca se deschide pe la mijlocul dupa-amiezii. Ramane deschisa peste noapte si se inchide dimineata devreme. De asemenea, vor ramane deschise in zilele noroase. Ele se remarca prin parfumul lor puternic si placut.

Sunt originare din zonele tropicale ale Americii de Nord si Americii de Sud. Alte denumiri populare: barba imparatului, norea. Aceste plante sunt perene, dar pot fi crescute si ca plante anuale.

Acesti arbusti formeaza un gard viu sau o bordura atractiva. Culorile florilor includ albul, rosul, rozul, galbenul si unele flori in doua tonuri. Deoarece florile sunt deschise in timpul serii, va recomandam sa le plasati in locuri unde oamenii le vor vedea seara devreme. Cate flori care infloresc noaptea cunoasteti?

 

Minunea din Peru.
Minunea din Peru.

 

Inmultire mirabilis jalapa

 

Mirabilis este de obicei cultivata din seminte, care sunt  mari, ceea ce le face usor de plantat. Aceste seminte incoltesc rapid si cresc repede pana la 0,60-1,20 m.

Saditi semintele direct in gradina, chiar inaintea ultimului inghet din zona dumneavoastra. Acoperiti semintele cu 6 mm de sol. Lasati distanta de 30 cm intre plante si rariti la 60 cm. Mai mult, aceste plante pot fi inmultite prin tuberculi. Tuberculii trebuie scosi toamna si depozitati in intuneric, in turba umeda sau in nisip.

 

Cultivare mirabilis jalapa


Mirabilis prefera soarele, dar va tolera si umbra partiala. Retineti ca in umbra partiala ar putea creste desirata. Se descurca bine in sol bogat si plin de compost, deoarece consuma multe nutrimente. Pastrati solul umed. Adaugati un fertilizator de uz general o data sau de doua ori pe luna pentru a incuraja cresterea viguroasa. Aceste plante se potrivesc bine la borduri, ca si mici garduri vii. Incercati sa le cresteti in jurul cutiei postale!

 

Minunea din Peru
Minunea din Peru

 

Boli si daunatori:

 

Acest gen de probleme nu este prea intalnit la mirabilis jalapa. Daca aceste probleme apar, tratati din timp cu  insecticide si fungicide organice si chimice.


Tu ce zici?