No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Narcisa

Ultima modificare: 2011-03-25 | Primul publicat: 2009-02-17
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Narcisa
Narcisa este vazuta in diferite moduri. Daca in vest narcisa este simbolul egocentrismului si a vanitatii, in China floarea este simbolul bogatiei si al norocului. Pentru ca infloreste in preajma Anului Nou Chinezesc a devenit si simbolul acestuia. De aceea se spune ca daca narcisa ta infloreste in seara de An Nou, sanatatea, norocul te vor insoti tot anului. In filmul Big Fish, Edward Bloom planteaza in fata ferestrei iubitei sale un camp de narcise, doar pentru a-i cuceri inima.

Genul Narcissus cuprinde peste 30 de specii perene bulboase. Bulbii multianuali, tunicaţi au formă ovoidă sau piriformă şi culoare cenuşie. Frunzele sunt liniare de 12-28 cm lungime. Florile narcisei au perigonul tubular format din 6 diviziuni libere, drepte şi o formaţiune caracteristică denumită coronulă.

Origine: Sudul şi centrul Europei.

Denumirea vine din mitologia greaca, unde un tanar frumos Narcis este blestemat sa se indragosteasca de propria lui imagine. Tanarul sfarseste mort in apele raului in care isi vedea reflexia. Se spune ca in locul acela a aparut apoi o floare, o narcisa.

 

Narcisa
narcisa

 


Cultura Narciselor


Inmultirea narciselor se face prin despartirea bulbilor de narcisa in perioada iunie-octombrie odata la 4-6 ani. Dupa inflorire in luna mai bulbii se pot scoate pentru a fi pastrati in depozit (pivnita) pana toamna sau pot ramane in pamant 4-6 ani. In acest caz tufa se mareste mult prin bulbii noi care se formeaza, putand produce peste 40 flori pe fiecare tufa. Cand grupul se mareste prea mult se impune despartirea, in caz contrar florile devin tot mai mici si mai putine de la an la an.

 

Narcisa
câmp de narcise

 

 

Ingrijire narcise

 

Narcisele sunt plante care se dezvolta bine in plin soare dar si la semiumbra. Cultivate la semiumbra se prelungeste foarte bine durata florilor. Fata de sol, narcisele nu au pretentii mari, dezvoltandu-se foarte bine chiar si in soluri argiloase. Solurile joase impermeabile sunt daunatoare deoarece la umezeala prea mare bulbii putrezesc. Temperatura optima pentru inductia florala este de 15-17 °C.

In Romania este celebra „Poiana narciselor" situata in judetul Brasov. Aici, primavara in luna mai, printre stejari infloresc milioane de narcise. Atunci are loc si Festivalul Narciselor.

 

  • Fertilizarea- prima fertilizare se face pe zapada iar ultima cand florile incep sa se coloreze.
  • Udatul- ori de cate ori este necesar, avand in vedere ca atat seceta cat si excesul de apa sunt total nefavorabile. Se uda cu furtunul.
  • Prasile- pentru distrugerea crustei si a buruienilor. Se fac 4, 6 prasile.

 

Boli si daunatori


Comune sunt Fusarium oxysporum şi Botrytis cinerea (putregaiul cenuşiu).

 

Citeste mai multe despre narcise pe Wikipedia

 


Tu ce zici?