No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Papadia - planta medicinala sau buruiana?

Ultima modificare: 2010-10-07 | Primul publicat: 2010-10-07
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Papadia - planta medicinala sau buruiana?
Trifoiul, violetele si papadiile cresc in mijlocul peluzei din fata casei tale. In fiecare primavara si vara, inarmat cu uneltele adecvate si ierbicidele speciale, faci orice pentru a le elimina. Iata insa cateva utilizari pe care le poti da papadiei.

Daca esti femeie, probabil ca sentimentele tale fata de aceste "buruieni" sunt mai blande. Poate ca violetele sunt printre florile tale preferate si iti amintesti cand copila fiind, cautai cu nerabdare un "trifoi cu patru foi", semn ca vei avea noroc.

Poate ca printre amintirile din copilarie se afla si cele in care impleteai coliere si coronite din papadii (cu multa atentie ca sa nu te patezi pe maini si pe haine cu sucul lor laptos), sau sufland in semintele pufoase si trimitandu-le in briza zilei odata cu dorintele tale.

 

papadie

 

E posibil ca, la amintirea unor astfel de momente sa decizi sa lasi o parte a gradinii necuratata de aceste "buruieni". Poate undeva intre zidul casei si garaj. Va fi o placere sa te plimbi cu picioarele descultate prin iarba netratata chimic.


Alte denumiri populare pentru papadie (Taraxacum officinale):

 

- floarea-sorului, buha,  crestatea, laptuca, lilicea,  papalunga, pilug, turci,  floarea-broastei, floarea-gainii, floarea-malaiului, cicoare, floarea-turcului, flori-galbene, mata, galbinele-grase, gusa-gainii, ouale-gainilor, papa-gainii, parasita-gainilor curu-gainii, sau pui-de-gasca.

 

Papadia - planta medicinala:


Principii active papadie:

  • In frunze si flori: un principiu amar taraxacina, vitaminele B si C si steroli, minerale;
  • In radacina: taraxacina,alcooli triterpinici, fitosteroli, vitaminele A, B, C si D si insulina

Planta medicinala papadia are efecte diuretice si detoxifiante. Ceaiul de papadie se foloseste in tratarea: anemiei, acneei, celulitei, psoriazisului, varicelor, reumatismului, hemoroizilor, fermentatiilor intestinale, tulburarilor de metabolism, eczemelor, inflamatiei ganglionilor, gutei, litiazei biliare, litiazei renale, artritei si hipertensiunii.

 

Tu ce parere ai despre papadia galbena? Este o buruiana sau o planta medicinala?


Tu ce zici?