No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Stanjenelul

Ultima modificare: 2010-10-02 | Primul publicat: 2010-10-01
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Stanjenelul
Stanjeneii sau irisii sunt plante perene cu sute de varietati, in diverse culori si combinatii de culori, populari si usor de crescut. Cea mai faimoasa gradina cu irisi este in Florenta unde in fiecare an se desfasoara concursul cultivatorilor de flori iris.

Florile de irisau culori foarte variate: violet, albastru, roz, galbui, rosu-carmin sau combinatii de culori.Irisii obisnuiti fac flori mari, au tulpini inalte si solide, iar soiurile pitice cresc mult mai mici, avand mai putin de 25 cm inaltime.

 

iris barbos
Iris

Inmultirea irisilor

 

Se pot inmulti atat prin seminte, cat si prin bulbi sau rizomi. Bulbii sau rizomii se pot separa usor si se pot replanta, acestia din urma avand aspectul unui cartof lung si subtire cu radacini dedesubt. Cand se replanteaza, asigura-te ca ai putina radacina si o frunza sau doua in fiecare groapa. Planteaza bulbii sau rizomii aproape de suprafata cu radacinile sub pamant, lasand spatiu de 30 cm intre ele.

 

Cultivare irisi


 

iris olandez
Iris olandez

 

Daca vrei flori usor de crescut, ai gasit floarea potrivita. Irisilor le place soarele, dar tolereaza si umbra partiala destul de bine. Singura lor cerinta este ca pamantul sa fie bine drenat pentru a se evita putrezirea partii subterane.  De asemenea, nu au nevoie de mult ingrasamant.

Saparea pamantului in jurul plantelor te ajuta sa scapi de buruieni. O data ce l-ai stabilizat va trebui sa irigi cu apa numai in cea mai secetoasa parte a anului. Fertilizeaza-l ocazional si nu aplica doze mari de azot.

Cand o plantezi asigura-te ca o pui intr-un loc unde poate creste si inflori ani de-a randul. Se va raspandi repede si va necesita sa fie rarita sau divizata regulat. Pentru a le imparti, trebuie doar sa scoti cativa rizomi. Plantele ramase te vor recompensa cu flori mai frumoase, sanatoase si mari.

Iar in ce privesc bulbii sau rizomii pe care i-ai sacrificat... da-i prietenilor tai!

 

Boli si daunatori


Fiind o planta rezistenta, irisul nu este deranjat de insecte. Partile subterane ale plantei pot fi deranjate uneori de daunatori.

Irisii sunt rareori afectati de boli. Cea mai comuna problema este putrezirea partilor subterane, cauzata de pamantul slab drenat. In prepararea straturilor, asigura-te ca pamantul este afanat si bine drenat, inaltand nivelul acestuia daca este necesar. De asemenea, adauga nisip si pune-i ingrasamant daca ai sol lutos.


Tu ce zici?