Ce soiuri de trandafiri se pot cultiva la umbra?
Trandafirul este o planta ce prefera foarte mult soare.
Citeste tot raspunsul »
Dintre ciupercile comestibile enumerăm:
1.Hrib, mănătarcă, pitarcă: Boletus edulis din familia Boletacee, are pălăria brună deschis, bombată, sferică şi aproape întinsă. Pulpa sa este albă cu gust şi miros plăcut. Creşte în pădurile de foioase, de conifere, din primăvară până în toamnă; comestibilă foarte bună.
![]() |
boletus edulis |
2.Boletus elegans: tot din familia Boletaceae are pălăria galbenă-aurie; este comestibilă.
![]() |
boletus elegans |
3.Pitarcă, mitarcă grasă - Boletus luridus: din familia Boletaceae are pălăria de culoare olivacee, sferică, creşte în păduri mai ales vară şi toamna; este comestibilă, foarte bună.
![]() |
boletus luridus |
4.Ciupercă albă, ciupercă de bălegar - Psalliota campestris: din familia Agaricaceae are pălăria globuloasa, apoi hemisferică; pe picior se găseşte un inel mic; carnea este moale, albă, cu miros şi gust plăcut. Creşte de obicei în pajişti, păşuni umede, grădini, locuri îngrăşate, vara şi toamne; este comestibilă, foarte bună.
![]() |
Psalliota campestris |
5.Ciupercă de câmp - Psallota arvensis: din familia Agaricaceae are pălăria ovoidă sau globuloasă, albă sau galbenă-ocracee. Inelul este alb, apoi gălbui şi membranos. Carnea este moale, albă şi cu gust plăcut. Creşte în pajişti, poieni şi fâneţe, vara şi toamna. Este comestibilă, foarte bună.
![]() |
Psallota arvensis |
6.Burete domnesc - crăiţe- Amanita caesarea: din familia Agaricaceae are pălăria de culoare galben - aurie, sferică, apoi întinsă. Inelul este galben, carnea albă, cu miros şi gust foarte plăcută. Creşte în păduri de foioase vara şi toamna. Este comestibilă, foarte bună, considerată cea mai bună dintre ciuperci.
![]() |
Amanita caesarea |
7.Pălăria şarpelui - Burete şerpesc - Lepiota procera: din familia Agaricaceae este o ciupercă cu o pălărie ovoidă apoi hemisferică, de culoare brună deschis sau cenuşie. Inelul este mobil, alb-gălbui. Carnea este albă, cu gust dulce şi miros plăcut. Creşte în păduri deschise şi pajişti, vara şi toamna. Este comestibilă, foarte bună, fără picior.
![]() |
Lepiota procera |
8.Râşcov - Lactarius deliciosus: din familia Agaricaceae are o pălărie convexă, apoi se întinde şi ia forma de pâlnie. Are o culoare galbenă portocalie, carnea este albă, sau galbenă, cu miros plăcut, aromatic. Latexul este roşu şi dulce. Creşte în păduri de conifere vara şi toamna; este o ciupercă comestibilă.
![]() |
Lactarius deliciosus |
9.Iuţari - Lactarius piperatus: din familia Agaricaceae are pălăria hemisferică, apoi întinsă în formă de pâlnie de culoare galbenă. Carnea este albă, apoi gălbuie. Creşte în păduri de foioase sau de conifere vara şi toamna. Este comestibilă.
![]() |
Lactarius piperatus |
10.Bureţi de rouă - Marasmius oreades: din familia Agaricaceae au pălărie subţire de formă conică, apoi întinsă. Carnea are un miros de garoafe şi un gust plăcut. Este o ciupercă comestibilă.
![]() |
Marasmius oreades |
11.Bureţi galbeni - Gălbiori - Cantharellus cibarius: are pălăria de culoare galbenă vie, la început este sferică apoi galbenă în formă de pâlnie, cu marginea ondulată. Carnea este galbenă având un gust dulce. Creşte în păduri de foioase şi conifere, din primăvara până în toamnă. Este comestibilă, foarte bună.
![]() |
Cantharellus cibarius |
Atragem atenţia asupra faptului ca printre ciuperci sunt unele foarte periculoase, otrăvitoare, iar altele necomestibile. Iată câteva mai cunoscute:
1.Muscaria- Amanita muscaria: din familia Agaricaceae are pălăria de culoare roşie, acoperită cu numeroşi solzi albi; piciorul de asemenea este alb, cu un inel membranos. Creşte prin păduri de conifere şi foioase vara şi toamna. Este otrovitoare.
![]() |
Amanita muscaria |
2.Burete pestriţ, Buretele panterei- Amanita pantherina: din familia Agaricaceae are pălăria convexă, cărnoasă, de culoare cafenie-cenuşie. Creşte în păduri de foioase şi conifere vara şi toamna. Este otrăvitoare.
![]() |
Amanita pantherina |
3.Ciuperca albă - Buretele viperei- Amanita phalloides: din familia Agaricaceae are pălăria la început sferică, apoi întinsă, având o culoare galbenă-verzuie. Piciorul este albicios, diluat la bază. Carnea este albă cu miros şi gust neplăcut. Creşte în păduri de foioase şi de conifere, vara şi toamna. Este o ciupercă foarte otrăvitoare.
![]() |
Amanita phalloides |
4.Pâinişoara piperată - Rusula emetica: din familia Agaricaceae are pălăria cărnoasă, convexă, de culoare roşie. Carnea este albă, cu gust acru sau piperat. Creşte pe sol în păduri umede vara şi toamna. Este otrăvitoare.
![]() |
Rusula emetica |
5.Hrib ţigănesc - Boletus satanas: din familia Boletaceae are pălăria albă-cenuşie convexă. Carnea este albă, galbenă deschis, uneori roşie. Creşte în păduri de foioase vara şi toamna. Este otrăvitoare.
![]() |
Boletus satanas |
Alţi bureţi otrăvitoare mai sunt: Burete puturos (Phallus impudicus), Ciuperca pieptănaşului (Entalama lividum), Ghebă pucioasă (Hyoholama fasciculare)
Ciuperci necomestibie sunt : Steaua pământului (Geaster hydrometricus), Burete de cerneală (Coprinus atramentarius), Buretele cerbilor (Scleroderma vulgare)