No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Despre lamaie (I)

Ultima modificare: 2010-06-27 | Primul publicat: 2010-06-22
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Despre lamaie (I)
Se crede ca lamaile sunt originare din dealurile de la poalele Muntilor Himalaya in India de NE, de unde s-au raspandit in tot Orientul Mijlociu, Europa, Africa si in America. Lamaile sunt cele mai consumate fructe.

 

In sens botanic, grupul de fructe citrice apartine familiei Rutaceae al genului Citrus (care mai include portocala, pomelo, mandarina si grapefruit). Numele stiintific:Citrus limon.

Ca si alte plante citrice, lamaii sunt mici, vesnic verzi, crescand pana la 3-3,5 m pe multe plantatii cultivate. Lamaii infloresc bine in medii temperate si tropicale, in timp ce conditiile reci si inghetate le-ar afecta cresterea in sens negativ. Tulpinile sunt inzestrate adesea cu ghimpi ascutiti si voinici. Plantele crescute complet au flori albe si frumos mirositoare.

 

 

Lamaiul
Lamaiul

 

 

Fructele apartinand de grupul citrus sunt descrise ca si "hesperidium", (Un hesperidium este un termen stiintific pentru a descrie structura fructului apartinand grupului citrus. De fapt, fructul este acoperit cu o crusta puternica si pieloasa).

Coaja de lamaie contine multe glande de ulei volatil in gauri. Fructul interior este compusa din segmente, numite celule, facute din vezicule numeroase umplute cu suc. Fructele mature masoara aproximativ 5-8 cm in diametru si cantaresc aproximativ 50- 80 g.

 

Beneficiile aduse de lamai sanatatii


  • Lamaile sunt pline cu numerosi nutrienti benefici pentru sanatate. Frcutul este sarac in calorii, 29 de calorii pe 100 g, unul din cele mai joase nivele din grupul citricelor.
  • Nu contine grasimi saturate sau colesterol, dar este bogata in fibra dietara (7,36% RDA).
  • Gustul sau acidic este datorita acidului citric. Acidul citric este prezent pana la 8% din sucul sau. Acidul citric este un conservant natural, ajuta la digestie. Studiile arata ca acidul citric ajuta la dizolvarea pietrelor la rinichi.
  • Lamaile, ca si orice alte fructe citrice, sunt o sursa excelenta de acid ascorbic (furnizeaza aproximativ 88% DRI). Acidul ascorbic sau vitamina-C este un antioxidant puternic natural solubil in apa. Aceasta vitamina este de ajutor in prevenirea scorbutului. Pe langa asta, consumul de mancaruri bogate in vitamina-C ajuta corpul la dezvoltarea rezistentei impotriva agentilor infectiosi si de asemenea, la vanarea radicalilor liberi daunatori si proinflamatori din sange.
  • Ca si portocalele, si lamaile contin o varietate de fitochimicale. Hesperetin si naringenin sunt glicosizi flavonoizi gasiti de obicei in citrice. Naringenin are un efect bio-activ asupra sanatatii omului ca si anti-oxidant, vanator de radicali liberi, anti-inflamator si modulator al sistemului imunitar. De asemenea s-a aratat ca aceasta substanta reduce distrugerile oxidante la ADN, concluzie la care s-a ajuns in urma studiilor pe celule in-vitro.

 

Lamaia un plus de vitamine
Lamaia- un plus de vitamine

 

 

  • De asemenea, contin un nivel mic de vitamina A, si alti oxidanti flavonoizi precum α si ß-caroten, beta-cryptoxanthin, zea-xanthin si lutein. Acesti compusi sunt cunoscuti ca au proprietati antioxidante. Vitamina A este de asemenea ceruta pentru a mentine membranele mucoasei si pielea sanatoase si este esentiala si pentru vedere. Consumul de fructe naturale bogate in flavonoizi ajuta corpul sa se protejeze de cancerul la plamani si la cavitatea bucala.
  • Este de asemenea o sursa buna de vitamine B-complex precum acidul pantothenic, pyridoxina si folatii. Aceste vitamine sunt esentiale in sensul ca trupul le procura din surse externe pentru a-si completa necesarul.
  • Ele contin cantitati de minerale sanatoase precum fierul,cuprul, potasiul si calciul. Potasiul este o componenta importanta a celulei si a fluidelor corpului ajutand la controlarea pulsului si a presiunii sangelui.

 

Mai multe despre lamaie in partea a doua a articolului "Despre lamaie (II)"


Tu ce zici?