Se poate creste in Romania salvia divinorum?
Dupa cunostintele noastre este o planta cu unele intrebuintari dubioase. Pentru a cultiva astfel de plante este nevoie de autorizatie de la Autoritati.
Citeste tot raspunsul »Continuarea articolului "Lamaia (I)"
Fructele citrice sunt valorificate de mult pentru proprietatile lor bogate, atat nutritive cat si antioxidante. Este stabilit stiintific ca citricele, in special lamaile si portocalele, prin virtutea bogatiei lor in vitamine si minerale, sunt benefice sanatatii.
Mai mult, incepe sa fie apreciat faptul ca alte componente non-nutriente si biologic active gasite in citrice precum antioxidantii fitochimicali, fibra dietara solubila si insolubila sunt de ajutor in reducerea riscului de cancer si a multor boli cronice precum artrita, obezitatea si bolile coronariene ale inimii.
![]() |
Lamaia |
Sezonul de apogeu al lamailor este din aprilie pana in august, dar ele sunt disponibile in magazine tot anul. Alegeti lamaile mari, plinute, ferme si grele. Selectati fructele colorate galben aprins care emana aroma proaspata de lamai cand va plimbati usor degetul pe coaja lor.
Evitati lamaile colorate verde inchis deoarece sunt culese prea devreme si nu vor fi atat de suculente. Evitati lamaile cu pete intunecate, foarte moi sau cu aspect de burete deoarece tind sa se strice repede.
Acasa, puneti-le intr-o punga de plastic si apoi in frigider unde se vor pastra bine timp de o saptamana. Depozitati sucul de lamaie proaspat stors in congelator pentru o folosire ulterioara. Adapostiti coaja uscata intr-un loc rece si uscat intr-un recipient de sticla vidat, departe de umiditate.
Spalati lamaile chiar inainte de utilizare. Frecati usor daca folositi coaja. In general, fructul se taie in doua jumatati egale pentru a extrage sucul prin stoarcere. Sau poate fi feliata pentru a o folosi la salata sau pentru a garnisi vasele.
Atat fructele cat si sucul sunt cele mai cautate ingrediente in multe bucatarii din lume.
![]() |
Lamaia- un fruct foarte cautat |
Sucul de lamaie are un PH foarte coborat, aproximativ 2,0. Gustul sau acru cauzeaza uneori senzatii de ardere daca vine in contact cu ulcere bucale. In plus, daca se iau cantitati prea mari, ar putea exacerba bolile acid-peptice si starile de ulcer stomacal.