No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 

Despre lamaie (II)

Ultima modificare: 2010-06-27 | Primul publicat: 2010-06-22
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Despre lamaie (II)
Suculenta si aromata, lamaia este cel mai folosit fruct citric din toata lumea. Este cea mai mica dintre citrice, totusi continand mai multi nutrienti benefici pentru sanatate decat portocalele sau pomelo.

Continuarea articolului  "Lamaia (I)"


Fructele citrice sunt valorificate de mult pentru proprietatile lor bogate, atat nutritive cat si antioxidante. Este stabilit stiintific ca citricele, in special lamaile si portocalele, prin virtutea bogatiei lor in vitamine si minerale, sunt benefice sanatatii.

Mai mult, incepe sa fie apreciat faptul ca alte componente non-nutriente si biologic active gasite in citrice precum antioxidantii fitochimicali, fibra dietara solubila si insolubila sunt de ajutor in reducerea riscului de cancer si a multor boli cronice precum artrita, obezitatea si bolile coronariene ale inimii.

 

 

Lamaia
Lamaia



Selectarea si depozitarea lamailor

 

Sezonul de apogeu al lamailor este din aprilie pana in august, dar ele sunt disponibile in magazine tot anul. Alegeti lamaile mari, plinute, ferme si grele. Selectati fructele colorate galben aprins care emana aroma proaspata de lamai cand va plimbati usor degetul pe coaja lor.

Evitati lamaile colorate verde inchis deoarece sunt culese prea devreme si nu vor fi atat de suculente. Evitati lamaile cu pete intunecate, foarte moi sau cu aspect de burete deoarece tind sa se strice repede.

Acasa, puneti-le intr-o punga de plastic si apoi in frigider unde se vor pastra bine timp de o saptamana. Depozitati sucul de lamaie proaspat stors in congelator pentru o folosire ulterioara. Adapostiti coaja uscata intr-un loc rece si uscat intr-un recipient de sticla vidat, departe de umiditate.

 

Indicii de preparare si de servire a lamailor


Spalati lamaile chiar inainte de utilizare. Frecati usor daca folositi coaja. In general, fructul se taie in doua jumatati egale pentru a extrage sucul prin stoarcere. Sau poate fi feliata pentru a o folosi la salata sau pentru a garnisi vasele.

Atat fructele cat si sucul sunt cele mai cautate ingrediente in multe bucatarii din lume.

 

 

Lamaia- un fruct foarte cautat
Lamaia- un fruct foarte cautat



Iata cateva indicii de servire a lamailor:


  • Feliile de lamaie sunt folosite pentru a garnisi salata.
  • Alaturi de folosirea lor obisnuita ca si aroma de baza in bauturi sau limonada, lamaile pot fi folosite si in mancaruri precum placintele, prajiturile, aluat de patiserie si legumele marinate.
  • Sucul de lamaie poate fi pastrat inghetat pentru o folosire ulterioara.
  • Cea mai mare parte a crustei va fi trecuta prin razatoare pentru a produce coaja de lamaie rasa, care are si valoare culinara.
  • Ceaiul de lamaie cu gheata este o bautura racoritoare.
  • Muraturile de lamaie sunt deserturi favorite in Orientul Mijlociu, India, Maroc etc.

 

Profil de siguranta


Sucul de lamaie are un PH foarte coborat, aproximativ 2,0. Gustul sau acru cauzeaza uneori senzatii de ardere daca vine in contact cu ulcere bucale. In plus, daca se iau cantitati prea mari, ar putea exacerba bolile acid-peptice si starile de ulcer stomacal.


Tu ce zici?